Švýcarskou značku Certina určitě znáte, jsou to oblíbené kvalitní hodinky. Psala jsem o jedněch bílých dámských, dnes vám představím černé pánské chronografy.

Pouzdro z nerezové oceli má potah černým odolným PVD a průměr 42 milimetru, výšku 12 milimetru. Korunku i tlačítka najdete tradičně na pravé straně pouzdra. Korunka je šroubovací a je chráněná výstupky pouzdra, má plastické logo řady DS. Tlačítka mají klasický tvar, chronograf se s nimi dobře ovládá. Luneta nese tachymetrickou stupnici, můžete si tedy změřit třeba rychlost jízdy auta nebo vlaku. Hodinky jsou opatřené technologii Certina DS, což je činí odolnějšími vůči vodě a nárazům. Voděodolné jsou do 100 metrů.

Hladký černý číselník je poměrně plný komplikací. Na pozici 2 je to subčíselník chronografu (čítač 60 minut a čítač 12 hodin), na pozici 6 subčíselník s vteřinovou ručkou a na pozici 10 subčíselník s GMT. Nechybí klasické ručky – tenká centrální vteřinová, mečovitá minutová a hodinová. Zajímavé je žluté zvýraznění ruček. Číselník se tím stává čitelnější, k lepší čitelnosti přispívá také luminiscence na indexech a ručkách. Najdeme zde informace o značce hodinek Certina 1888, označení Chronograph GMT, DS Podium a údaj o voděodolnosti hodinek. Pro úplnost nechybí datumová apertura na pozici 6. Datový věnec je sice bílý s černým tiskem, ale vzhledem k poměrné zaplněnosti číselníku bílá barva neruší a datum se naopak dobře odečítá. Do lunety je zasazené safírové sklíčko odolné proti poškrábání.

Vypouklé leštěné dýnko nese velké označení Certina, swiss time maker 1888, DS PODIUM a další údaje o hodinkách. Hodinky dobře sedí na ruce.

Hodinky jsou osazené quartzovým strojkem ETA F05.11. Jedná se o poměrně přesný strojek standardní kvality. Baterie v něm vydrží podle toho, jak často budete využívat komplikace chronografu, který je na výdrž asi nejnáročnější. Běžně se doba výdrže baterie udává mezi 2 až 10 lety. Dobrou zprávu máme pro všechny, kdož si své quartz hodinky zakoupí v Koscomu – mají výměnu baterie v zakoupených hodinkách doživotně zdarma!

Zajímavý je řemen hodinek, jedná se o kožený řemen s povlakem karbonových vláken. Spona je ocelová s vrstvou černěné tvrdé PVD a nese značku Certina.

Pokud chcete pěkné černé kvalitní hodinky s GMT, datumovkou, chronografem a tachymetrem a nechcete platit balík, pak jsou Certina DS Podium GMT Chronograph to pravé pro vás. Oproti modelům s automatickým strojkem si nemusíte dělat starosti s údržbou nátahu, můžete je prostě odložit a třeba za dva týdny vzít na ruku, půjdou stále stejně přesně. Seřizovat je budete jen několikrát ročně – při přetáčení datumovky z 31 na 1. Ačkoli nejsem velký nadšenec do chronografů a GMT, zatím jsem jim nepřišla na chuť, tyhle se mi vážně líbí. Stejně tak cena – 14.990 Kč je cena velmi přátelská za hodinky, které vás budou provázet dnes a denně, vždy vám budou ukazovat přesný čas a budou poctivě sloužit.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.