Firma Hamilton byla založena v roce 1892 v Lancasteru v Pensylvánii v USA. Hodinky Hamilton jsou známé inovativním designem a technologiemi. V současné době je firma součástí koncernu Swatch Group, který ve Švýcarsku disponuje 157 výrobními místy. Hodinky Hamilton můžeme také velice často vídat v různých hollywoodských filmech.

Řada American Classic reprezentuje skutečný americký duch kolekce hodinek Hamilton. Některé hodinky byly navrženy už v roce 1920 a čistá linie pánské elegance pokračuje až do současnosti. Hodinky s jménem jak z rodokmene šlechtice se vyrábějí ve čtyřech variantách – s černým číselníkem a černým koženým řemenem, s bílým číselníkem a hnědým koženým řemenem, s černým číselníkem a ocelovým tahem a s bílým číselníkem a ocelovým tahem. Ke mně se dostala varianta s bílým číselníkem a hnědým řemenem. Pojďme se na ně společně podívat.

Hranaté pouzdro je vyrobené z nerezové oceli a opatřené povrchovou úpravou leštěním. Označení Square dává vědět, že rozměry jsou přísně čtvercové – 38,5 mm x 38,5 mm. Výškou 12 milimetrů se vhodně vejdou pod manžetu košile a můžete je tak běžně nosit do kanceláře k obleku. Úzká leštěná luneta nechává vyniknout stříbrnému číselníku a hodinky tak vypadají větší. Korunka s logem Hamilton je krytá výstupky pouzdra, ale přesto se s ní výborně manipuluje. Univerzálnost hodinek dokládá výrobcem deklarovaná vodotěsnost 100 metrů. Na koupání bych si ale vzala jiné hodinky, neumím si tyhle jazzmastery představit na NATO-strapu nebo kaučukovém řemenu.

Stříbřitý číselník je první pohled nádherně elegantní. Soustředný čtverec je odlišný broušeným povrchem, což působí elegantně a nadčasově. Plastické stříbrné lesklé indexy vystupují z číselníku, na pozici 6, 9 a 12 jsou tvořené arabskými číslicemi, ostatní indexy jsou ve tvaru slz. Vnitřní luneta nese minutovou škálu – neruší a pro toho, kdo potřebuje odečítat minuty, je dostatečně čitelná. Na pozici 3 najdeme datumovou aperturu s bílým datovým věncem, číslice jsou provedené černým tiskem. Zvolená kombinace je velmi vhodná, datum se výborně odečítá. Lesklá zkosená minutová a hodinová ručka nese nános luminiscence a umožňuje dobrou orientaci i při nedostatku světla. Aristokratický vzhled hodinek dotváří text HAMILTON automatic a označení Swiss Made. Číselník je chráněný syntetickým safírovým sklíčkem odolným proti poškrábání.

Leštěné dýnko s průhledem je poněkud strohé na informace. Nese označení Swiss Made, vodotěsnost hodinek a referenční číslo. Dýnko je v rozích přišroubované čtyřmi šroubky. I když není klenuté, na ruce skvěle sedí.

Hodinky jsou osazené klasickým osvědčeným strojkem ETA 2824-2, který na našich stránkách není žádným nováčkem. Tak jen v krátkosti – strojek disponuje automatickým nátahem, 25 ložiskovými kameny, frekvencí 28.800 půlkmitů za hodinu. Rotor je zdobený gravírováním – názvem firmy Hamilton. Nečekejte žádné zlacení a podobně, tohle jsou hodinky k běžnému nošení do kanceláře, jejich těžiště je v krásném číselníku.

K ruce hodinky poutá kožený řemen, u nožek má šířku 24 mm. Hnědý řemen je opatřený překlápěcí motýlkovou sponou. Jednoduché řešení, které padne každé ruce. Přesto si myslím, že jakmile je jednou obléknete, nebudete je chtít sundat nebo nedejbože někomu půjčit.

Ať už trávíte většinu dne v obleku nebo máte na sobě košili a džíny, jazzmastery jsou pro vás to pravé. Udělají vám skvělou službu a budou vás reprezentovat na jednání s obchodním partnerem, můžete se na ně spolehnout při čekání na vlak nebo MHD. Vždycky budou vypadat dobře a vy s nimi. Takže co k nim mohu říct na závěr? Kupte si je, rozhodně neuděláte chybu.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.