Dnes vám představím hodinky, u kterých jsem měla zpočátku fakt problém poznat, kolik je hodin. Mají totiž nikoli 12-ti hodinovou stupnici, jak jsem zvyklá, ale 24-ti hodinovou.

Proč se vlastně vyrábějí hodinky s 24-ti hodinovou stupnicí, když by vlastně stačila obyčejná 12-ti hodinová? Existují lidská povolání a činnosti, kdy nositel hodinek nutně potřebuje vědět, zda je 8 hodin ráno nebo 20 hodin večer. Třeba jako osádka ponorky, piloti, kteří přelétají časové zóny, polárníci ve stanicích a určitě vás napadnou i jiné obory lidské činnosti, kde je toto zobrazení času výhodnější.

V tomto případě se jedná o limitovanou edici Glycine Airman MLV, které se vyráběly v září roku 2004.

Plně kulaté pouzdro zvýrazňuje černá otočná luneta se 24-hodinovou škálou a zoubkováním na okraji. Díky ní na hodinkách můžete nastavit sledování 3. časové zóny. Pouzdro má průměr 42 milimetrů a je vyrobené z nerezové oceli. Konečná úprava leštěním hodinkám velmi sluší. Šroubovací korunka (s dvojitým O kroužkem) je válcovitá, s korunkou loga Glycine. Nožky mi připadají v porovnání k pouzdru celkem masívní a vynikne na nich povrchová úprava kartáčováním. Voděodolnost výrobce udává 200 metrů, což dává majiteli široké možnosti nošení při nejrůznějších příležitostech.

Číselník je zpracován opravdu netradičně. Je totiž celý pokrytý vrstvou luminiscence Superluminova. Černým tiskem provedená 24-hodinová škála udává aktuální hodinu. Na indexu 2, 4 a dále až 22 a 24 z vnitřní strany najdeme vteřinovou škálu s označením po 5 vteřinách. Datová apertura se nachází přímo u korunky, nese bílý datový věnec s červeným tiskem. Ruček mají hodinky celkem čtyři, tři jsou černě lakované, jedna červeně. Vezmeme je pěkně popořadě. Krátká silná se šipkou na konci ukazuje na 24-hodinové škále, kolik je hodin. Silná mečovitá ukazuje minuty, musíme si ale představit místo 24-hodinové škály škálu 12-hodinovou. Tenká černá s terčíkem na vnitřní škále udává běžící vteřiny. Zbývá červená tenká GMT ručka, která sleduje druhou časovou zónu. A kolik že je vlastně na fotografii hodin? Je pátého, 21 hodin, 53 minut a 29 vteřin. V druhé časové zóně je pak před pátou ráno, v třetí časové zóně je skoro sedm hodin ráno. Ufff.

Dýnko je s minerálním průhledem na strojek, je šroubovací a nese vygravírované údaje o hodinkách: údaj o materiálu sklíčka, materiálu pouzdra, typu nátahu strojku, o vodotěsnosti v ATM a stopách, o výrobci, zemi výrobce, označení hodinek, referenčním čísle a označení Limited Edition.

Uvnitř na první pohled složitých hodinek nalezneme strojek ETA 2893-2 s automatickým nátahem, který je na rotoru zdobený ženevskými pruhy a vygravírovaným jménem výrobce. A jak se hodinky ovládají? V pozici 1 je korunka pevně zašroubovaná, pro pozici 2 korunku vyšroubujete a lehce vytáhnete a otáčením vlevo proti směru ručiček nastavíte datum, otáčením vpravo nastavíte GMT ručku. Úplným vytažením korunku dostanete do pozice 3, kde nastavíte minutovou a hodinovou ručku. Otáčením lunetou nastavíte třetí časovou zónu. Mezi příjemné vlastnosti strojku patří hacking vteřinovky, Incabloc, už popsané rychlé nastavení data a ruční nátah. A další vlastnosti? Frekvence 28.800 půlkmitů za hodinu, 21 kamenů, rezerva nátahu 42 hodin. Už se nedivím, že se jedná o jeden z nejoblíbenějších strojků.

Hodinky byly k dostání buď na černém řemenu z teletiny, černém kaučukovém řemenu nebo na kovovém nerezovém leštěném tahu. My jsme je fotografovali na 22 milimetrů širokém NATO-strapu. Podle mého názoru jim velmi sluší, hodí se barevně k číselníku a podtrhuje military vzhled hodinek.

V kolekci Airman naleznete mnoho různých hodinek. Společnou mají 24- hodinovou stupnici a ukazatel druhé (či více) GMT zóny. A ať už chcete hodinky spíše společenské, letecké, chronografy nebo až designově laděné, určitě si vyberete. Tyhle už seženete jen těžko, jak jsem psala, jednalo se o limitovanou edici, bylo jich pouhých 500 kusů. Třeba budete u jiných úspěšnější. A pokud vás Airmany vážně chytly za srdce, pro iPhone existuje aplikace AirmanClock, která ukazuje čas, a můžete se dívat, jak se hýbe zdobený rotor. A samozřejmě nechybí ani druhá časová zóna.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií Part I a Part II.