Firma Invicta je pověstná výrobou zajímavých nepřehlédnutelných hodinek. Ať už se jedná o kolekci pro pány nebo pro dámy, vždy dostanete špičkové hodinky. Dnes vám představím velmi zvláštní hodinky. Hodinky, kde výrobce rozhodně nešetřil safírem.

Safír je po diamantu nejtvrdším nerostem. Přírodní safír v dnešní době najdete jen v některých špercích, skla do hodinek jsou vyrobena ze safíru syntetického. Oproti sklíčkům klasickým, ať už tvrzeným nebo ne, mají výhodu tvrdosti a nevýhodu větší křehkosti. Sice vašim hodinkám se safírovým sklem nehrozí, že byste je poškrábali – jedině diamantem – musíte být ale opatrní na údery či pád. A jak poznáte safírové sklíčko od minerálního? Snadno. Vezměte do jedné ruky hodinky s minerálním sklem, do druhé hodinky se safírem a přiložte je sklíčkem na čelo. Pocitově chladnější bude safírové sklíčko. Blahopřeji, právě jste úspěšně zvládli takzvaný „čelový test“.

Pojďme se podívat na hodinky, které se jmenují velmi zvláštně – Safírový Duch.

Pouzdro z nerezové oceli 316L je velmi netradiční. Průhledy ze všech stran osazené safírem totiž jen tak neuvidíte. Lesklému safíru zdárně sekunduje povrchová úprava leštěním, takže je na ruce nepřehlédnete. Hodinky jsou spíše pánské, 42 milimetrové pouzdro je na dámské zápěstí poněkud velké. Díky výšce je také neukryjete pod manžetu, takhle nápadné hodinky si říkají o to být vidět. Výrazný výstupek nese kónickou korunku, je hladká jen s několika zářezy a je na ní logo výrobce. Ze strany od dýnka je chráněna výstupky pouzdra. Hodinky se s ní ovládají dobře a s jistotou. Nejzajímavější jsou ovšem boky pouzdra. Průhledy můžete ze všech stran sledovat nádhernou práci na zdobení strojku.

Když budu chtít popsat číselník, nebudu mít moc práce. Číselník je totiž plně skeletonizovaný, nenajdeme tu žádné indexy, žádné škály, pouze tři ručky – hodinovou, minutovou a vteřinovou. Šípovitá hodinová a minutová ručka je vyrobená z oceli, zúžená v půli a nese nános luminiscence. Vteřinová ručka je hladká a též ocelová. Na webu výrobce jsem měla možnost vidět jiné modely Invicta Sapphire Ghost, které měly na vnitřní safírové destičce vyryty hodinové indexy. U modelu, který jsme měli k dispozici, indexy nejsou, odečet přesného času výrobce nechal na odhadu nositele hodinek. Na modrém podkladu strojku jsou ručky dobře čitelné, takže si myslím, že s trochou tréninku se čas naučíte odečíst vcelku přesně. Již zmíněné safírové sklíčko je zde mírně klenuté, a pokud jsem si správně všimla, tak bez antireflexu. Zajímavostí je můstek upravený tak, aby připomínal logo Invicta.

Přišroubované leštěné dýnko je se safírovým průhledem, sklíčko je prohnuté, takže hodinky skvěle sedí na ruce. Na plochách dýnka najdeme informace o hodinkách – výrobce, název hodinek, označení Swiss Made, číslo modelu a informace o použitém strojku. Průhled je velký, strojek se v něm až trochu ztrácí. Průhled nabízí pohled na skeletonizovaný a krásně zdobený strojek.

Strojek je v Invicta Sapphire Ghost ve středu zájmu. Je usazen na poměrně silné safírové destičce, a jelikož je průhledná, vypadá to, jako kdyby strojek plaval uvnitř pouzdra. Švýcarská ETA 2824-2 byla galvanicky pokovena, existuje modrá verze a černá verze strojku. Strojek je rozebrán, skeletonizován, každá součást strojku je pokovena a následně je strojek opět sestaven, což přináší opětovné vyvážení a kalibraci strojku. Výroba jedněch hodinek tak trvá celkem dlouho.

Ke mně se hodinky dostaly na původním řemenu, jedná se o originál aligátora s šedým prošitím. Je podšitý žlutou kůží, což vypadá opravdu netradičně a zajímavě. Překlápěcí motýlková spona je leštěná a zdobená textem a logem Invicta.

A co na závěr? S těmito hodinkami zaujmete, přitáhnete pohled ke svému zápěstí. Nevěřím, že byste je nenosili, vždyť nabízí nejen časomíru, ale také dokonalost strojku a špičkové provedení. Podle stránek Invicta se jedná o limitní edici a každé hodinky tak mají být naprosto unikátní. Jestli se vám líbí, přeji hodně štěstí při shánění. Po zběžném pohledu na eBay si můžete připravit tak 2.000 USD.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.