U hodinek s mechanickým kalibrem s automatickým nátahem je tu vždy trochu nejistoty, jakou mají hodinky rezervu chodu – jak jsou zrovna natažené. To závisí hlavně od vašeho pohybu (rukou) přes den, záleží to i na kondici hodinek, jestli nepotřebují servis – je to prostě hodně nejisté. A já mám proto hodinářskou komplikaci – ukazatel rezervy nátahu – rád. Různé firmy toto řeší různě, většinou rezervu nátahu ukazuje ručka na patřičné stupnici, ať už tam je jen „UP“ a „DOWN“ anebo přímo ukázaná rezerva nátahu v hodinách. Na svých hodinkách jsem se s tím setkal jednou, šlo o hodinky OrientStar – a dodnes lituji, že jsem je prodal.

Jak to ale vypadalo v dobách, kdy třeba značka PRIM s hodinkami s automatickým nátahem teprve začínala? Ano, mluvíme o době, kdy kalibr 96 teprve vznikal, tedy před rokem 1978. Tehdy hodináři, aby vyzkoušeli účinnost automatického nátahu své konstrukce, vybavili hodinky ručkou a stupnicí. A toto řešení se ukázalo jako vyhovující a vývoj kalibru s automatickým nátahem byl i s jeho pomocí zdárně završen.

Nejednalo se o hodinky určené do běžného prodeje, ale šlo jen o prototyp. A nezbývá, než si povzdechnout, že si takto šikovnou věc hodináři nechali pro sebe, vždyť je docela možné, že toto byly první náramkové hodinky s touto komplikací na světě? Trochu to vypadá na promarněnou obchodní příležitost.

Samotné hodinky nejsou zas tak vzácné, obvyklé mosazné pozlacené pouzdro, obvyklé plastové sklíčko, obvyklý design, který odpovídal době vzniku. Ale ta jedna ručka navíc z nich dělá ojedinělý unikát (vím jen o dvou různých kusech), který ve vaší sbírce primek chybí a chybět bude i dál. Úsměvný je dnes i nápis „REZERVA CHODU“, v té době asi byl potřebný. Líbí se mi i profesionalita provedení, byť šlo o ručně upravovaný kus, tak řešení nepostrádá estetiku ani řemeslný fortel a preciznost.

A druhý můj povzdech je nad tím, že v produkci firmy Elton Hodinářská a.s. v dnešní době nejsou ani používané švýcarské kalibry ETA, ani inhouse kalibry z obnovené výroby touto komplikací vybaveny. Ale snad se dočkáme? Co vy, chtěli byste hodinky s touto komplikací? V dnešní době jsou primky s ukazatelem rezervy chodu jen zajímavým exponátem kolekce hodinek, které mají svůj původ v Novém Městě nad Metují.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Městskému muzeu v Novém Městě nad Metují.