I mezi velmi komplikovanými hodinkami zaujímají hodinky Girard – Perregaux Vintage 1945 Jackpot Tourbillon zvláštní, takřka výsadní pozici. Vždyť kolik znáte jiných hodinek, které by vám dovolily se zcela bezpečně oddávat „hazardní hře“ a to přímo na vašem zápěstí?

Technické údaje:

Obdélníkové pouzdro hodinek je vyrobeno z růžového zlata a je po celé ploše leštěné. Jeho rozměry jsou 43 x 43.95 mm a výška je mohutných 17.3 mm. Hodinky mají velmi masivní rozměry a jejich nošení dle mého názoru může představovat jistý problém, navzdory tomu, že klenutý profil hodinek celkem dobře kopíruje zápěstí – pokud je patřičně silné. Klenuté je i safírové sklíčko, které kryje číselník.

Safírový průhled nalezneme i na zadní straně hodinek. Skrz tento si můžeme prohlédnout strojek, který patří mezi to nejlepší, co vysoká hodinařina nabízí. Jeho označení je GPFAY08 a pochází z dílen Girard – Perregaux, ale je více než pravděpodobné, že s jeho vývojem pomáhalo některé z renomovaných švýcarských hodinářských studií, které pomáhá výrobcům realizovat jejich nejkomplikovanější strojky. V této části recenze proto vypíšu jen základní technická data strojku. Komplikace popíši v samostatné části. Ještě snad zmíním vodotěsnost hodinek – 30 m, což je ale asi zbytečný údaj, protože vystavit tyto hodinky vodě by se rovnalo svatokrádeži.

Strojek pracuje s frekvencí 21.600 kmitů/hod. (3 Hz) a rezerva nátahu činí značně nestandardních 96 hodin, což jsou celé 4 dny. Strojek je v tomto případě s manuálním nátahem, pro automatický nátah už nezbylo místo. Rozměry strojku jsou 36.6 mm x 32.6 mm. A teď již k funkcím a komplikacím.

Funkce a komplikace:

Mezi základní funkce hodinek vždy patří nějaká forma zobrazení času. V tomto případě zde nalezneme minutovou i hodinovou ručku, které jsou přesně tam, kde bychom je hledali. Naproti tomu malá sekundová ručka je umístěna na kleci tourbillonu.

Mezi komplikace tedy patří již výše zmiňovaný minutový tourbillon, k němu se přidává zvonkohra a naprosto unikátní komplikace „jackpot.“

Na pravé straně hodinek nalezneme poměrně velkou páčku, která slouží právě pro ovládání komplikace „jackpot“. Při zatažení této páčky směrem k sobě se roztočí tři kotoučky s barevnými symboly, které jsou nahoře na číselníku. Pokud se zastaví tak, že máte 3 stejné symboly vedle sebe, tak jste vyhráli a jako odměna vám zazvoní krátká zvonkohra. Žádné další takové hodinky neznám.

Moje dojmy z hodinek:

Začnu pouzdrem, tak jako mám ve svých recenzích ve zvyku. Pouzdro hodinek, respektive jeho velikost, bych označil za jejich hlavní slabinu. Hodinky jsou prostě příliš velké, aby se daly pohodlně nosit. Je však logické, že hodinky této ceny budou většinu svých dní trávit v trezoru, kde budou čekat a coby investice se snad i zhodnocovat. Chápu i to, že aby se dovnitř vešel komplikovaný strojek, musí mít odpovídající rozměry i pouzdro, ale pořád jsou to náramkové hodinky a jako takové je i musím hodnotit z hlediska nošení. Ke zpracování pouzdra nelze mít výhrady, i páčka komplikace „jackpot“ působí velmi robustně a nemusíte se bát, že byste ji ulomili, snad jen trošku blokuje přístup ke korunce, která je důležitá pro ruční nátah.

Číselník a ručky hodnotím na výbornou. Navzdory tomu, že se jedná o funkčně poměrně extravagantní hodinky, tak číselník a ručky jsou spíše střízlivé. Ručky jsou z růžového zlata a jsou mírně profilované, aby byly plastické. Z růžového zlata jsou i arabské číslice na pozici „3“ a „9“, které spolu s ručkami dobře kontrastují s černou plochou číselníku. Na pozici „12“ nalezneme kotoučky komplikace „jackpot“ a na pozici „6“ se otáčí klec tourbillonu. Vše je velmi úhledně a čistě uspořádáno.

Kapitolu samu pro sebe tvoří strojek, který můžeme vidět zadním průhledem, vše je perfektně zpracováno a zdobeno v nejlepších tradicích vysoké hodinařiny. Nechybí perláž, ženevské pruhy ani zlacení. Stejně tak jako strojek hodinek Opera Three od téže značky, bych se nebál i tento označit za hotové umělecké dílo.

Několik slov závěrem:

Pokud patříte mezi sběratele s výborným vkusem a o patřičnou sumu (asi 700.000 USD) na účtu není nouze, mohou pro vás být tyto hodinky zajímavou investicí, kterou zavřete do trezoru a necháte zhodnotit. Pokud jste, tak jako já, prostý milovník hodinek, tak se alespoň takto zprostředkovaně můžete těšit z jejich krásy a technické dokonalosti. Možná, pokud budete mít skutečné štěstí, budete si je někdy moci prohlédnout takříkajíc „naživo“. Věřte mi, že to stojí za to!

Autor textu: Tadeáš Tada Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.