Hodinky TAG Heuer Monaco mají velice zajímavou historii a úžasný příběh. První TAG Heuer Monaco se datují do roku 1969 a jsou spojeny se jmény Joseph Siffert, Jack W. Heuer a Steve McQueen. Přidejte Porsche 908, lesk stříbrného plátna a máte směs přinášející slávu jedněm hranatým hodinkám až do dnešních dní. Původní model nebyl úspěšný, ale jakmile se objevily na ruce modrookého ženského idolu Steve McQueena, začal je chtít takřka každý, komu voněl spálený benzín. Film Le-Mans se stal jedním z nejlepších filmů o automobilovém závodění a čtvercové TAG Heuer Monaco započaly svou zářnou kariéru. Kariéru, která trvá a má před sebou velkou budoucnost.

První novodobé Monaco měly kalibr ETA, poté následoval kalibr 11, který byl nahrazen kalibrem 12. Rozdíl byl mimo jiné v rozložení strojku, což se projevilo na korunce, která byla v kalibru 11 na levé straně pouzdra, aby s kalibrem 12 přešla na pravou stranu k tlačítkům chronografu. Model, který jsme měli k dispozici pro fotografování, – novodobý „McQueen“ – je osazen kalibrem 12.

Rozhodně vás upoutá masívní hranaté pouzdro. Je vyrobené z nerezové oceli a výrobce ho opatřil povrchovou úpravou kartáčováním. Tedy na většině plochy. Tlačítka chronografu jsou leštěná, což hodinkám dodává zajímavý kontrast a civilní vzhled. Čtvercový tvar pouzdra měří po stranách 39 mm, hodinky jsou přiměřeně velké a na ruce je nepřehlédnete a přitom nepřekáží ani při běžných činnostech. Můžete je nosit denně, díky kartáčování nepostřehnete menší škrábance a voděodolnost do 100 metrů využijete třeba i při plavání.

Ačkoli se vás bude silný modrý antireflex snažit přesvědčit o modré, číselník má černou barvu a je asi lakovaný. A co na něm najdeme? Dominantou jsou rozhodně bílé subčíselníky chronografu. Při čelním pohledu je levý subčíselník s vteřinami, pravý s minutami. Obě ručky jsou jasně červené a odečet je tak snadný a jednoduchý. Stejný odstín má i centrální vteřinovka. Hodinové indexy jsou plastické ocelové a mají před sebou luminiscenční tečku. Na pozici „12“ jsou tečky dvě. Plastické zkosené ocelové ručky nesou výraznou luminiscenci. Na pozici „6“ se skrývá malou aperturu s bílým datovým věncem a černým tiskem. Ačkoli je datový věnec bílý, na černém číselníku neruší. Datum se odečítá dobře a rychle. Na číselníku se dále nachází jméno hodinek (MONACO), logo TAG Heuer, označení typu hodinek (Automatic Chronograph), označení vloženého strojku (Calibre 12) a označení SWISS MADE. Do kartáčované lunety je zasazeno zaoblené safírové sklíčko s antireflexem.

Zkosené dýnko má leštěné boky a kartáčovanou plochu se safírovým průhledem. Dýnko je k pouzdru přišroubované čtyřmi šroubky. Na kartáčované ploše je gravírováním vyznačeno několik důležitých informací o hodinkách – připomenutí roku založení firmy „Swiss Made Since 1860“, materiál sklíčka, voděodolnost hodinek a opět označení hodinek Monaco. Přes zkosenou hranu dýnka přesahuje korunka, takže je snadné hodinky ovládat a seřizovat.

Průhledem se můžeme pokochat strojkem – jedná se o Calibre 12, což je vlastně ETA 2892 s Dubois Depraz chrono modulem. Strojek má automatický nátah, 55 ložiskových kamenů – syntetických rubínů, rychlé překlápění data, 28.800 půlkmitů za hodinu (4 Hz), rezervu nátahu 42 hodin, rotor zdobený ženevskými pruhy a gravírováním – TAG Heuer, Calibre 12 a textem Swiss Made. Strojek není přesycený zdobením, působí až trochu stroze, což vůbec nevadí a líbí se mi to. Strojek je tak v příjemném souladu s číselníkem a celkovým výrazem hodinek.

Hodinky můžete mít buď na černém řemenu z aligátora nebo na kaučukovém řemínku. Pro koupání se rozhodně hodí pouze kaučuk, na řemen může mít voda zničující vliv. Ocelová leštěná spona s logem spínala oba konce řemenu. Bohužel jsem neměla možnost vyzkoušet gumový řemen, ale věřím, že bude stejně pohodlný jako aligátoří.

Dnes jsem vám představila jeden ze čtyř současných modelů TAG Heuer Monaco s Cal. 12. Můžete je mít ve variantě s modrým číselníkem s bílými subčíselníky, ve variantě s černým číselníkem s černými subčíselníky a ve variantě s černým číselníkem s bílými subčíselníky. Přičemž tagy s černým číselníkem a černými subčíselníky jsou k dispozici buď s aligátořím řemenem nebo gumovým řemínkem. Výběr je tedy bohatý a pokud po nich toužíte, určitě si vyberete.

A co si o legendárních TAG Heuer Monaco myslím já? Líbí se mi od prvního pohledu. Až bych řekla, že mám pro ně slabost. Uchvátila mě ladnost hranatého pouzdra v kombinaci s korunkou a tlačítky chronografu. Nosila bych je jak k džínám, tak ke kostýmku, zkrátka pro běžný denní provoz. A že to jsou spíše pánské hodinky? No a?

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za spolupráci děkujeme Petrovi a Honzovi L.