Snad žádná jiná značka na světě není tolik spjata s výrobou tourbillonu jako Girard – Perregaux. Jejich kapesní hodinky vybavené touto v pravdě královskou komplikací se staly vyhledávaným sběratelským artiklem. Konstrukce strojků s tourbillonem od Girard – Perregaux je unikátní i v dalším směru – tím jsou tři zlaté můstky, které nesou celé komplikované ústrojí. Bylo tedy logickým krokem, že tuto zajímavou konstrukci přenesla firma G-P i do náramkových hodinek. Dnes si tedy představíme hodinky s poněkud dlouhým a komplikovaným názvem – Girard – Perregaux Vintage 1945 Tourbillon With Three Golden Bridges.

Technické údaje:

Obdélníkové pouzdro hodinek je vyrobeno z 18 karátového růžového zlata a má rozměry 32 x 32 mm, tloušťka hodinek je pak 11.95 mm. Na papíře se tedy nejedná o příliš velké hodinky, ale věřte mi, na ruce rozhodně vyniknou. Sklíčko je samozřejmě safírové a lehce klenuté, stejně jako je prohnuté celé pouzdro, to aby hodinky lépe seděly na ruce. Dýnko hodinek je uchyceno čtyřmi šrouby a je pevné bez průhledu, strojkem se můžete kochat při pohledu z číselníkové strany. Vodotěsnost je výrobcem stanovena na 30 m, ale – ruku na srdce – tyhle hodinky jejich majitelé vodě nikdy nevystaví.

Strojek nese označení GP9600C a pochází samozřejmě z dílen Girard – Perregaux. Poněkud překvapivé může být zjištění, že strojek má automatický nátah. Rotor automatického nátahu totiž není nikde vidět. Konstruktéři ho totiž ukryli přímo pod pérovník, který je umístěn na horním ze tří můstků strojku. Rotor je tedy poměrně malý, ale svůj handicap velikosti dohání tím, že je vyroben z platiny, jejíž extrémní hustota zajišťuje, že rotor je dostatečně hmotný pro rozpohybování automatiky nátahu. Rezerva chodu při plném natažení pak činí 48 hodin. Setrvačka pracuje s frekvencí 21,600 kmitů/hod (3Hz). Tourbillon je pak minutový – to znamená, že jedna kompletní otočka kolem jeho osy trvá jednu minutu, takže jeho klec zároveň slouží jako malá vteřinová ručka. Ložiskových kamenů v hodinkách nalezneme 30, přičemž dva syntetické rubíny jsou umístěny v prvním a třetím můstku a zároveň tak hodinky vkusně zdobí.

Zobrazení času je pak tedy řešeno jen pomocí hodinové a minutové ručky, které jsou krásně profilovány a jsou taktéž vyrobeny z růžového zlata.

Moje dojmy hodinek:

Všechny tourbillony se zlatými můstky jsou na pohled velmi zajímavé a nevšední hodinky. Samotné pouzdro hodinek je výborně a do detailů zpracováno, současná móda sice obdélníkovým hodinkám moc nesvědčí a je to škoda. Pouzdro má lehce prohnutý tvar, aby lépe přilnulo k zápěstí a člověk tak o hodinkách skoro ani neví. Hezky zpracovaná je i korunka, která má vůči pouzdru ideální proporce.

Na hodinkách však nejvíc ze všeho zaujme číselník, respektive jeho absence. Sklíčkem můžeme totiž vidět takřka celý mechanismus hodinek. Horní můstek nese pérovník, který je zdoben jemným gravírováním a zlacením, pod ním se skrývá platinový rotor automatického nátahu. Prostřední můstek nese soukolí a ručky a nakonec můstek třetí nese soukolí hodinového stroje a klec tourbillonu. Můstky jsou samozřejmě vyrobeny ze zlata, zbytek číselníku/strojku má stříbřitě lesklou povrchovou úpravu a je zdoben vertikálním žebrováním.

Tím, že číselník je zároveň strojkem hodinek, dochází k zajímavému efektu – místo plochy zde máme trojrozměrný prostor, ve kterém můžeme pozorovat život hodinového strojku a jeho součástí. Osobně si nepotrpím na nějaké okázalé průhledy do nitra hodinek, ale koncepce tří zlatých můstků od Girard – Perregaux si přímo říká o to, aby byla celá ta nádhera hezky na očích.

Několik slov závěrem:

Psát o takovýchto hodinkách je vysloveně radost. Vysoká hodinařina je něco, k čemu se člověk nedostává každý den. Model Vintage 1945 Tourbillon With Three Golden Bridges by neměl uniknout nikomu, kdo obdivuje hodinky jednak jako objekty estetické hodnoty a zároveň ho zajímá jejich jemná technika. Nemalá investice do těchto hodinek vás pak uspokojí ve všech směrech a asi nelze pochybovat o tom, že hodinky si svou cenu velmi dobře podrží. Jak nemalá to bude investice? Počítejte s asi 150.000 Euro. I proto se obávám, že většina těchto hodinek končí spíše v tmavých trezorech než na zápěstí svých majitelů.

Autor textu: Tadeáš Tada Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Ing. Kláře Votrubové a Girard Perregaux butiku Praha.

Jestli se vám recenze líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!