Chci Vám představit neuvěřitelné hodinky z produkce amerického Hamiltonu, které se mi podařilo získat jako poslední kus z jednoho New Yorkského e-shopu. Jen pro pořádek připomenu, že Hamilton Watch Company byla založena roku 1892 v Pensylvánii a v současné době produkuje, jako členská společnost Swatch Group, širokou kolekci převážně mechanických hodinek nižší a střední třídy s označením SWISS MADE.

Popisované hodinky mají kompletní název Hamilton Men’s Brooke XL a designér se na nich opravdu v tom nejlepším smyslu slova vyřádil. Docela dlouho jsem pátral po významu slova „brooke“, pomohl mi až Urban Dictionary a znamená to něco jako „nádherný, úžasný, sexy“ apod. Jejich předlohou byl jeden z prvních asymetrických modelů značky, který byl uveden na trh 15. června 1938. V té době díky Rooseweltovu plánu ozdravných ekonomických opatření New Deal již Amerika překonala důsledky Velké hospodářské krize a rozvoj země šel mílovými kroky. Není divu, že i hodinářský průmysl hledal nové cesty a směry a tak vznikl i model tvaru trapezoidu s liniemi a motivy futuristického automobilu. Přes svoji designovou originalitu byl v původním katalogu paradoxně označen jako konzervativní. Je však třeba říci, že se nejednalo o komerčně úspěšný model.

Nicméně o téměř 70 let později uvedla firma Hamilton na trh jeho následovníka, kterého se Vám konečně pokusím popsat. Tedy, vzhledově hodinky plují napříč styly a kategoriemi, ale nejblíže asi mají k hodinkám společenským a tzv. na běžné nošení.

Vzhledem k absenci indexů a většiny čísel se na nich čas odečítá trochu hůř, ale to není, alespoň u společenského stylu, tolik na závadu. Pouzdro má tvar zaobleného lichoběžníku a při bočním pohledu se od dvanáctky směrem k šestce svažuje. Na pouzdru jsou použity tři druhy povrchové úpravy (pískování, leštění, kartáčování) a popisuje se opravdu těžko, nejlépe vše ukazují fotografie.

Asymetricky umístěný ciferník zprvu černý zdá se, ale při určitém úhlu pohledu je patrné jeho rozdělení na tři široké svislé pruhy, z nichž krajní jsou tmavě šedé a černý je jen ten prostřední, který má navíc v podélné ose umístěn tenký proužek stejné barvy, jako pruhy krajní. Ale dost bylo pruhů... Použité číslice 3, 9 a 12, stejně jako okraje ruček, jsou ve vysokém lesku a hodinky jsou tak dobře čitelné i při nižší intenzitě osvětlení. Vnitřek ruček (kromě sekundové) má luminiscenční nátěr a čas se tak dá, i když dost bídně, odečítat i ve tmě. Na pozici 6 je do ciferníku zapuštěná zaoblená lichoběžníková destička s povrchovou úpravou podobnou ženevským pruhům, v horní části je umístěn leštěný nápis Automatic. Velmi neobvyklá a půvabná je ozdoba kolem datového okénka, může připomínat znak připevněný na chladiči automobilu, ale taky třeba stylizované kravské rohy. Díky její tloušťce je datum hodně utopené a hůře se odečítá. Veden šťastnou rukou prozřetelnosti použil designér černý datový věnec s bílými čísly, sláva mu!

Celý ciferník kryje safírové sklíčko ohnuté do mírného oblouku.

Velmi zajímavým prvkem je i masivní korunka s šesti plochými výstupky, která rozděluje linii dvou leštěných lišt, které jsou zapuštěny do pískované boční stěny hodinek. Celek připomíná ozdobné lišty amerických korábů silnic třicátých a čtyřicátých let minulého století.

Spodní víčko je upevněno k pouzdru čtyřmi šrouby a má velký čtvercový průhled na automatický strojek ETA 2824, který jistě není třeba představovat.

Masivní, ale velmi pohodlný a řádně opracovaný tříčlánkový ocelový tah má jednotnou šířku 21 mm. Prostřední článek je leštěný, krajní jsou kartáčované. Vše spojuje kvalitní a přesná, tzv. neviditelná spona.

Co dodat? Názor ať si udělá každý sám, věřím, že reakce na takovýto počin věhlasné hodinářské firmy mohou být opravdu nejrůznějšího druhu. Každého asi napadne, proč se Hamilton pouštěl do reedice zrovna toho modelu, který nebyl obchodně úspěšný, ale tato otázka už asi zůstane bez přesné odpovědi. Návrat k tradičním hodnotám a hrdost na práci minulých generací se prostě nemůže měřit jen finančním profitem…

A mimochodem, model na kovovém tahu jsem už nikde na webu neviděl, ale ten samý model na kůži má stále v nabídce Ashford.com za necelých 400 USD (bohužel plus 60 USD poštovné a 90 USD DPH).

Autor textu: PavelS

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.