Dnes se vám pokusím představit své hodinky značky Hamilton a to konkrétně model: „Khaki Field Automatic“. Proč zrovna tento model? Protože je považuji za velmi zajímavé univerzálni hodinky pro každý den. Z jedné části hodící se ke košili díky jednoduchému a nepříliš křiklavému designu, tak i z druhé části, jak už název napovídá, mají lehký military vzhled a tak není problém je vzít i ke casual oblečení.

Pouzdro hodinek je ocelové a má kartáčovaný povrch, jen úzká luneta je leštěná. Díky tomu hodinky oživuje a nepůsobí tak stroze, nevýhodou však je větší náchylnost na vlasové škrábance a vrypy. O tomto jsem měl možnost se přesvědčit, když mi nejmenovaný nešikovný pan „hodinář“ zkracoval tah „náramek“ a dost nepochopitelně na nepochopitleném místě , nechal na lunetě nesmazatelnou stopu.

Velikost pouzdra má velmi příjemné parametry, velikost je 42 mm na šířku bez korunky a výška je 11,5 mm a pro pořádek uvedu ještě váhu, ta je slušných 161 gramů. Při takových parametrech není problém, aby lehce vklouzly i pod manžetu košile.

Korunka je signovaná písmenem „H“ a její velikost svádí k mauálnímu natahování hodinek, ale je to zbytečné, protože se jedná o automaty, ale o tom až později.

Ciferník nebo chcete-li číselník má na první pohled jednolitou černou barvu, ale při bližším zkoumání zjistíte, že černý je jen střed s 24 hodinovou stupnicí. Okraj číselníku, kde je 12 hodinová stupnice, nemá jednolitou černou barvu, ale je gilošovaný.

Velké 12 hodinové indexy stejně tak i ručky a hodinové body v minutové stupnici jsou potaženy luminiscenční vrstvou, která příjemně svítí světle zelenou barvou, jen je škoda, že indexy svítí míň než ručky a délka svitu také není nijak dlouhá.

Sklíčko hodinek je odolné safírové s mírným klenutím. O co líp to na hodinkách vypadá, o to hůř se fotí (autor fotek by mohl vyprávět).

Pod celou touto parádou je ukryt spolehlivý automatický strojek (natahován pohybem ruky) ETA 2824-2. Rotor automatického nátahu má gravírované logo firmy a informaci o počtu kamenů, těch je 25, strojek můžete sledovat průhledným dýnkem.

Na čem hodinky nosit? Vypadají stejně dobře na kůži i na kovovém tahu, na něm jsem si je vybral já. Tah je kvalitně zpracován a je ocelový s plnými koncovkami u pouzdra. Překlápěcí spona tahu je také ocelová, žádná lehká plechařina. Proti rozepnutí je chráněna tlačítkovou pojistkou.

Posledních pár slov na závěr, proč tyto hodinky chtít koupit? Hamilton produkuje hodinky se skvělým poměrem cena výkon, výborným zpracováním hodinek. Tento model je navíc velmi univerzální a jak již sem psal na začátku, lze si je vzít k jakémukoli oblečení a nebude to vypadat špatně.

Nebýt šikovného hodináře se sídlem v jedné z pasáží (ano, pasáž Alfa) na Václavském náměstí, tak z nich mám radost jako malé dítě před vánočním stromečkem. Když se podíváte, co vyrobil na hodinkách při zkracování tahu, hodinky byly v tu chvíli asi 20 minut nové, tak se nemůžete divit, že já už tam nikdy nepůjdu.

Autor textu: quest987

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.