Po nějakých takových užitečných hodinkách od firmy Citizen jsem už nějaký čas koukal a měl jsem chuť si je vyzkoušet. A tak jsem uvítal možnost zapůjčení pro recenzi. Seznámil jsem se s nimi za dva týdny důkladně a pár postřehů se pokusím napsat.

Obecně se jedná o další z kategorie „bezúdržbových hodinek“ – tedy hodinky, o které nemusíte nijak zvlášť pečovat, naopak ony pečují o vás. Vzhledem to jsou hodinky pilotní, ale využijí je nejen piloti, myslím, že to jsou univerzální hodinky.

Pouzdro hodinek i kovový tah jsou vyrobeny z titanu. A to z titanové slitiny, kterou nezaskočí běžný provoz hodinek a úspěšně odolává běžným škrábancům a oděrkám stejně dobře jako ocel. Průměr pouzdra (bez korunek a tlačítek) je 44 milimetrů, tloušťka pouhých 13 mm. Pokud měříme rozměry i s korunkami, je průměr už 47 mm. Povrchová úprava je dokončena jemným broušením. Na tvar nožiček navazují i koncové díly titanového tahu, ale o tom dále. A hmotnost pouzdra i s tahem je velmi malá, váha mi ukázala pouhých 105 gramů.

I sklíčko hodinek počítá s běžnou zátěží a úspěšně odolá. Je totiž vyrobené ze syntetického korundu – safíru. Je ploché a zarovnané současně s leštěnou lunetou.

Dvě korunky a dvě tlačítka pro ovládání jsou rovněž vyrobeny z titanové slitiny. „Hlavní“ korunka na pozici „3“ není šroubovací a slouží k základnímu ovládání hodinek. Při vytažení do první polohy můžete přepínat jednotlivé režimy, které vám ručky na číselníku zobrazí – čas – chronograf – druhá časová zóna – kalibrace ruček – nastavení alarmu – nastavení kalendáře. Manuál k hodinkám má (v anglické verzi) 76 stránek, ale ovládání není složité a většinu funkcí nastavíte intuitivně bez nějakého většího studování manuálu. Tlačítka nemají aretaci proti stisknutí pod vodou, jejich ovládací síly jsou příjemné a k celkovému vzhledu hodinek se skvěle hodí. Ještě jeden postřeh – pozorovat ručky, jak se při přepnutí zobrazovacího režimu samy rychle a i proti obvyklému směru pohybu hodinových ruček přesouvají do nových pozic, je fascinující.

Zoubkovaná luneta je pevná, ale vnitřní luneta, kterou ovládá další korunka na pozici „8“, má využití při navigaci. S využitím tohoto kruhového logaritmického pravítka můžete provádět některé výpočty – násobení, dělení, úměrnost, druhá mocnina a odmocnina, převod jednotek a i složitější navigační výpočty – maximální dolet, spotřeba paliva, letová vzdálenost, doba letu… anebo se vám může na dovolené hodit i při převodu měn a počítání spropitného.

Barvu číselníku je trochu těžké určit. Odlesky safírového sklíčka hrají odstíny modré, ale správná barva je spíš tmavě šedivá. Číselník je poměrně zaplněný plastickými hodinovými indexy (na pozici „12“ je číselný), třemi subčíselníky i potiskem nutným pro využití všech funkcí. Najdeme tu na pozici „4“ datové okénko. Ano, číselník je zaplněný, je ale přehledný a dobře čitelný.

Bíle lakované ručky s mečovitým tvarem je na číselníku dobře vidět a rychlé a intuitivní odečítání času s nimi není problém. Centrální vteřinová ručka na sobě nese drobný symbol, který připomíná, že hodinky se seřizují samy rádiovým signálem. Ručka spodního subčíselníku pak ukazuje, jakou funkci hodinek zrovna využíváte, funkce ruček obou horních subčíselníků pak mají různý význam, podle využívané funkce – od zobrazení zlomků vteřiny (1/20) při využití chronografu, ukazatele nebo dne v týdnu.

I luminiscence ruček a indexů (modré barvy) je skvělá a vaše schopnost odečítat z hodinek čas je zajištěna za všech světelných podmínek.

Inhouse modul je plně z dílen firmy Citizen a dokáže toho hodně. Hodinky umí i víc, než jen zobrazovat čas, třeba datum vám správně zobrazí až do roku 2100. S využitím technologie EcoDrive hodinky získávají energii pro svůj provoz dobíjením ze světelných zdrojů – třeba denním světlem. Pokud je ale dostatečně nebudete vystavovat světlu, tyto hodinky se vám samy připomenou anebo se přepnou do úsporného režimu, ve kterém mohou hibernovat celé měsíce.

Hodinky se i samy seřizují – s využitím rádiového signálu z německého vysílače DCF77 v Mainflingenu. A to v okruhu cca 1500 kilometrů, takže rozsah stačí prakticky pro celou Evropu. Tyto hodinky vám mohou i zobrazit čas v jiné časové zóně (druhé časové pásmo), mohou vás vzbudit pípáním podle nastaveného alarmu, anebo s nimi můžete změřit časové intervaly při využití chronografu a to s přesností na 1/20 sekundy.

Titanové dýnko je na své místo pouze nalisované, není šroubovací. Ale projektanti to asi mají dobře spočítané, protože vodotěsnost výrobce udává 200 metrů vodního sloupce, což by mělo stačit na všechny myslitelné aktivity, které s hodinkami ve vodě budete dělat.

Kovový tah (náramek) je možno vyměnit třeba za kožený nebo gumový řemen anebo za látkový NATO – strap, ale myslím, že tah se vám bude líbit a měnit ho nebudete. Je z plného materiálu a to včetně překlápěcí spony se dvěma pojistkami proti otevření. Povrchovou úpravu nese stejnou jako pouzdro hodinek. A rozměry? Měří mezi 23 mm (u pouzdra) a 18 mm (u spony) a k hodinkám se skvěle hodí.

A můj pohled na ně? Pěkné, odolné, užitečné, na ruce sedí skvěle. A marně vzpomínám, jestli mně osobně na nich něco vadilo. Opravdu si na nic nevzpomínám a i moje poznámky jsou v tomto směru prázdné. Pokud mám shrnout recenzi do jedné věty – jde o lehké a odolné a přitom líbivé hodinky, které jsou nabité funkcemi. Hodinky se samy postarají o dobití akumulátoru slunečním světlem i o seřízení přesného času (a data) s využitím rádiového vysílače. A kdo si takové hodinky koupí? Myslím, že uspokojí skoro každého – univerzálností i vzhledem.

Před Vánocemi je prodávali v Koscomu s velmi příjemnou slevou, ale i teď s cenou kolem $1.000 to není nijak přehnané a hodinky za ty peníze opravdu stojí.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.