Úvod:

Ani tradiční hodinářské značky se v současnosti nevyhýbají použití různých neobvyklých materiálů. I tak tradiční výrobce, jako je Girard-Perregaux, už používá titan a teď své portfolio obohatil i o model s pouzdrem vyrobeným z keramiky. Model WW.TC Shadow představuje krok od tradice směrem k high-tech materiálům a modernímu designu.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z černé keramiky a má průměr 43 mm, jeho tloušťka je 13.4 mm, což je velmi příjemná hodnota pro pohodlné nošení. Sklíčko je samozřejmě safírové a to jak nad číselníkem, tak na zadní straně, kde tvoří průhled na strojek.

Strojek z manufakturní výroby Girard-Perregaux nese označení GP03387. Má automatický nátah, rezervu chodu 46 hodin při plném natažení a jeho setrvačka kmitá frekvencí 28.800 kmitů/hod. Ložiskových kamenů je 63, což je dáno velkým počtem funkcí, které hodinky poskytují. O zobrazení času se starají klasicky hodinová, minutová a malá sekundová ručka na pozici 3. Na pozici 6 nalezneme hodinový sčítač chronografu a na pozici 9 sčítač minutový, přičemž sekundovka chronografu je centrální. Chronograf je vybaven funkcí „fly-back“, kterou si popíšeme v další části recenze. Mezi pozicemi 1 a 2 nalezneme našikmo umístěnou datumovku. Významný prostor po obvodu číselníku zabírá indikace světového času. Vnější prstenec je pokryt názvy významných měst ve čtyřiadvaceti časových zónách, vnitřní prstenec je ukazatel času ve 24 hodinovém režimu, zajímavé je to, že tento se otáčí proti směru hodinových ruček. K nastavení a ovládání hodinek slouží korunky na pozicích 3 a 9 a tlačítka na pozicích 2 a 4. Netřeba dodávat, že strojek je perfektně dekorován ženevskými pruhy, modřenými šroubky…

Hodinky mají celkem solidní vodotěsnost 100 m, takže by jim neměl vadit ani nějaký ten přímý kontakt s vodou. Řemínek je vyroben z kaučuku a je opatřen dvojitou překlápěcí sponou s pojistkou. Vrstvou kaučuku jsou pokryty i korunky hodinek a tlačítka chronografu.

Moje dojmy z hodinek:

S modelem WW.TC jsme měli tu čest již v recenzi limitované edice chronografu pro Prahu. Ovšem WW.TC Shadow, to je docela jiný šálek kávy než poměrně konvenční ocelový model. Jen málo firem dokáže v současnosti vyrobit naprosto bezchybná pouzdra z keramiky, ačkoliv se o to mnohé pokouší. Pouzdro hodinek je vyrobeno precizně, tak jak se na hodinky této značky sluší a patří. Povrchová úprava je pro keramiku značně neobvyklé broušení – většina jiných výrobců dává přednost keramice lesklé. Pouzdro je velmi dobře tvarované a hodinky velmi dobře sedí na ruce. Tlačítka chronografu i korunky mají velmi dobré proporce a zaručují pohodlné ovládání hodinek.

Číselník hodinek je velice zajímavý, především díky tomu, jak elegantně je vyřešeno značné množství informací na něm zobrazených. Otočné prstence zobrazující světový čas jsou vyvýšeny nad číselník a ten vnější je ještě nadto výš než vnitřní, číselník tak dostává i vertikální rozměr. Samotná plocha číselníku je černá, s bílými arabskými číslicemi, jež musí občas ustoupit datumovce nebo sčítačům chronografu. Rozložení subciferníků je klasické 3, 6, 9. Hodinová a minutová ručka jsou bílé a mají jednoduchý tvar. Bílé jsou i ručky sčítačů chronografu, ale obě sekundovky, jak tak pro chronograf, tak průběžná, jsou červené. Datumovka je zapuštěna hluboko pod číselníkem.

Chronograf mimoto disponuje funkcí „fly-back“, kterou můžeme čas od času spatřit u různých chronografů. Běžný chronograf se tlačítkem na pozici 2 spouští, tímtéž tlačítkem se zastavuje a tlačítkem na pozici 4 lze chronograf vynulovat. Co když ale potřebujete chronograf co nejrychleji vynulovat a znova spustit nové měření? Normálně by to vyžadovalo dohromady tři stisky dvou tlačítek. S funkcí „fly-back“ stisknete pouze tlačítko na pozici 4 a běžící chronograf se vynuluje a znovu rozeběhne. Kořeny této funkce můžeme nalézt již u raných konstrukcí dvoutlačítkových chronografů. Rozhodně to považuji za velmi praktickou funkci.

Několik slov závěrem:

Je zajímavé sledovat, jak se tradiční hodinářská firma vydává na pro ni dosud neprobádané pole high-tech materiálů. Za sebe musím říct, že model WW.TC Shadow patří mezi velmi povedené keramické hodinky. Zajímavé jsou i z hlediska funkcí, které poskytují. Nezbývá než si počkat, kolik zákazníků se odváží si tento nový keramický model vyzkoušet a zakoupit.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Ing. Kláře Votrubové a Girard Perregaux butiku Praha.