Hodinky Ondry Berkuse mají svá jména. Jsem už na to zvyklý, že solitéry nebo chcete-li limitní edice 1/1, jsou každé jiné, každé odrážejí část osobnosti svého tvůrce – a možná i svého nositele. A, je-li to vůbec možné, i každé samy mají svojí osobnost. Fotografoval jsem už „Otevřené srdce“, „Havrana“ nebo „Apollo“… na dýnku těchto hodinek jsem kromě značky „Ondřej papi Berkus“ a číselného označení „#30“ našel ještě zkratku „B&G“. Nepochybuji, že má svůj význam (už ho znám, je to Black and Gold), ale neuspokojilo mne to a přemýšlel jsem, jak se tyto hodinky vlastně jmenují.

Působily na mne jako něco, co by mohl na svém zápěstí nosit kapitán Nemo anebo snad Robur Dobyvatel z románů Julese Verna. Doba, kdy parní stroj byl vrchol technologie, je těmto hodinkám určitě blízká. Ale číselník a ručky mi připomněly jiného kapitána – Achaba, Bílou velrybu Hermana Melvilla a rok 1851. A pak už byl jen krůček k tomu, aby mi v hlavě zaznělo slovo biblické příšery, té, která spolkla Jonáše, aby ho nakonec vyplivla a zachránila. Ano, tyto hodinky jsou tak svébytné, že jména Leviathan se v mé mysli už nezbaví.

Na hodinkách je výjimečné úplně všechno. Materiály, které obvykle na hodinkách nepotkáte, i stovky hodin (celá výroba trvala přes půl roku) pečlivé práce, unikátní skeletonizace kalibru i bronzový číselník a ručky…

Pouzdro hodinek (42 milimetrů bez korunky a ochrany korunky, tloušťka 10 milimetrů) je vyrobené z titanu – povrchová úprava je kombinací pískovaného a broušeného povrchu. Finální úpravu udělal Ondra černou odolnou vrstvou DLC. Luneta je z nerezového damašku (od Chada Nicholse) a také s DLC vrstvou. Klenuté vintage minerální sklíčko se zkosenou hranou kryje bronzový číselník.

A korunka? Také damašková ocel s DLC povlakem. A musím Ondru pochválit za tvarování, výrazně se zlepšila ovladatelnost.

Číselník je mimostředný, skeletonový, vyrobený – stejně jako ručky – z bronzu. Bronzové období, které teď Ondra má, je opravdu zajímavé!

Titanové černěné (DLC) dýnko je připevněné šesti šroubky, průhled v něm je safírový. A že je na co koukat!

Základem kalibru je mechanický švýcarský Unitas 6498 s ručním nátahem, ale původního v něm zůstalo opravdu málo. Ondra ručně vyrobil mimostředný modul, ze základní desky i můstků odstranil všechny „zbytečnosti“, takže mechanizmus samotného kalibru před vámi nemá žádná tajemství. A povrchová úprava je také černá vrstva DLC, která úžasně ladí s bronzovými doplňky.

A jaký řemen k těmto hodinkám použít? Černý kožený řemen (22 mm) s bronzovým prošíváním je z telecí kůže. Na ruce je velmi příjemný a pohodlný. A spona? Také bronzová a unikátně vyrobená pouze k těmto hodinkám.

Takže až nadejde ten správný čas, poprosím Ondru, aby mi podobné hodinky (stejné ne, to by ani nešlo) taky udělal. A věřím, že jako zraje dobré víno v ještě lepší, tak i hodinky, které pro mne Ondra vytvoří, budou velmi dobře uzrátou příšerou. Možná něco takového, co by připomínalo Edgara Allana Poe nebo snad Howarda Phillipse Lovecrafta? Nepochybuji, že i tohle Ondra bude umět a doufám, že mu „bronzové období“ ještě vydrží. A tyhle unikátní hodinky novému majiteli nezřízeně závidím a současně gratuluju. Děkuju, Ondro, za zážitek – seznámení s těmito hodinkami. A hezké Vánoce přeju!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.