Přiznám se, že po hodinkách značky Fortis, konkrétně řadě B-42, pokukuju už dost dlouho, i když jsem si je zatím nekoupil. Ale v případě těchto hodinek jsem měl ke koupi už hodně blízko. Ostatně, podívejte se na ně sami.

Věřím, že v produkci firmy Fortis tvoří řada B-42 takovou „páteř“, pokud někdo mluví o „fortiskách“, má na mysli nejspíš nějaký typ z této řady. Konkrétní typy hodinek se liší vlastně jen v detailech – přítomnost nebo absence otočné lunety, barva číselníku, tvar a barva ruček, konkrétní rozvržení číselníků podle komplikací kalibrů, ale základ – tvar pouzdra, nožek, čitelnost, odolnost, vodotěsnost a určení i pro náročné využití – to je všem modelům společné.

Ocelové válcové pouzdro o průměru 42 milimetrů (B-42) a výšce 15 mm s masívními nožičkami má povrchovou úpravu kartáčováním. Zaniknou tak drobné mikroškrábance, kterým se jinak člověk stejně neubrání. Řada B-42 má také společnou vodotěsnost 200 metrů. Fortis tato pouzdra vyrábí ve dvou variantách (starší a novější), abych to zjednodušil, lisí se umístěním otvorů pro šroubovací stěžejky a také u starších pouzder byla korunka šroubovací do pouzdra. U novějších už je korunka bez závitu, ale vodotěsnost zůstala zachována.

Číselník kryje ploché safírové sklíčko s namodralým antireflexem.

Ocelová otočná luneta s modře eloxovanou plechovou vložkou nese minutovou škálu a luminiscenční bod na pozici „12“. A pod vodou anebo třeba při vaření těstovin se určitě hodí. Je trochu nezvyklé, že tu není škála GMT, která by rozšířila možnosti zobrazení časových zón ze dvou na tři. Zatím se mi nepodařilo dohledat, jestli je to tak z výroby nebo pozdějším „tuningem“ vlastníka.

Poměrně masívní korunkou s logem výrobce se hodinky velmi příjemně natahují i ovládají.

Bílý přehledný číselník s modrými plastickými hodinovými indexy má na vnějším kroužku druhou časovou zónu. Nezvyklé je, že 12 je nahoře, 24 dole – takže vlastně nepřímo ukazuje i pohyb slunce po obloze. Jsou tu tištěné minutové indexy, logo výrobce a šipkou naznačeno ovládání GMT ručky a skokové překlápění data v první poloze korunky.

Ocelové skeletonové (hodinová a minutová) ručky jsou krásně modřené. Barva, kterou vidíme, závisí na dopadajícím světle a můžeme tak obdivovat nekonečnou škálu modré. Modrá je i vteřinová ručka s luminiscenčním terčíkem a GMT ručka.

Luminiscence ruček a indexů ze Superluminovy má příjemnou zelenou barvu, ale vzhledem k malé ploše luminiscenčního nátěru nelze očekávat zázraky – a to ani ve svítivosti, ani ve výdrži.

Šroubovací dýnko průhledem z minerálního skla ukazuje mechanický strojek – švýcarský kalibr ETA 2893-2. Strojek není nijak zdobený, pouze má vygravírované logo výrobce na rotoru automatického nátahu. Strojek má 21 ložiskových kamenů, 28,800 půlkmitů za hodinu a Incabloc ochranu proti poškození setrvačky nárazem. Rotor natahuje pero v obou směrech pohybu, je tu i možnost ručního nátahu korunkou, zastavení vteřinovky při seřizování času, skokové seřizování jak GMT ručky, tak i rychlé překlápění data. Tento kalibr můžeme najít v hodinkách mnoha značek – namátkou Tutima, Steinhart, Hamilton… Já ho mám třeba v hodinkách Steinhart Ocean-1 GMT a mohu potvrdit, že je to odolný, přesný a spolehlivý strojek.

Nerezový tah je skvělý, z plného materiálu, články jsou spojeny šroubovacími osičkami. Plechovou sponu jistí ještě pojistka a ve sponě je umístěna i extenze pro připnutí hodinek na potápěčský neopren. Zajímavé jsou i kožené řemeny Fortis, doléhají až k pouzdru a skvěle kopírují tvar ruky.

Tak co myslíte, mám do toho jít a koupit si svoje první hodinky Fortis? Co třeba tyhle? Sluší mi…

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.