Značka Fortis si na českém trhu získala velmi dobré jméno a silné postavení. Její popularita je jednak dána progresivním marketingem sázejícím na spojení značky s letectvím a kosmonautikou a také nezpochybnitelně kvalitním zpracováním hodinek. V této recenzi si představíme jednoho z tažných koní portfolia značky model Fortis Spacematic.

Technické údaje:

Pouzdro je vyrobeno z pískované nerezové oceli a má průměr střídmých 40 mm. Tloušťka hodinek je 12 mm, což není moc. Černý číselník je překryt plochým safírovým sklíčkem bez antireflexu. Šroubovací korunka zajišťuje vodotěsnost 200 m, což je vynikající hodnota, hodinky by tak měly vydržet veškeré vodní aktivity včetně potápění. Šroubovací je samozřejmě i plné ocelové dýnko, to se rozumí samo sebou. Současné nové Spacematic již nemají šroubovací korunku, ale vodotěsnost zůstala zachována.

Strojek je osvědčený ETA 2824-2 s automatickým nátahem, s 21 ložiskovými kameny a frekvencí 28.800 kmitů/hod. Rezervu nátahu udává výrobce na 38-42 hodin. Strojek kromě klasického zobrazení času pomocí hodinové, minutové a sekundové ručky, má i ukazatel dne a data na pozici 3. Je možno si vybrat mezi německými a anglickými názvy dnů v týdnu.

Ručky i číselní jsou opatřeny luminiscenčním nátěrem, tudíž odečet času po tmě a při zhoršených světelných podmínkách není nejmenší problém.

K hodinkám je dodávám kvalitně zpracovaný pískovaných náramek, z nerezové oceli, který je opatřen dvojitou sponou s pojistkou. Ten lze samozřejmě snadno vyměnit i za kožený nebo jiný řemen.

Moje dojmy z hodinek:

Osobně se značkou Fortis nemám moc zkušeností. V kategorii odolných sportovních hodinek mám jiné favority. Proto je pro mě recenze hodinek Spacematic tak trochu premiérou.

Pouzdro hodinek má velmi příjemné rozměry, 40 mm je dle mého názoru ideální hodnota mezi čitelností číselníku a pohodlím při denním nošení. Ani výška pouzdra není tak velká, aby se hodinky zachytávaly např. o dlouhé rukávy košile a podobně. Zpracování a povrchová úprava pouzdra jsou naprosto bezchybné, stejně jako je výborně zpracován i ocelový náramek a jeho spona. Snad jen že hodinky s ocelovým náramkem jsou obecně na můj vkus trošku těžké a osobně bych volil, s ohledem na zaměření hodinek, spíše NATO-strap nebo kaučukový řemen. Samotné hodinky velmi dobře sedí na ruce a jsou celkem pohodlné.

Tenká luneta zajišťuje velkou plochu číselníku, tedy vynikající čitelnost. Na číselníku nalezneme jak indexy, tak arabské číslice, které jsou otočeny směrem do středu číselníku, což působí trošku neobvykle. Ručky jsou jednoduché, hůlkové, se zahrocenými konci. Jsou ze své větší části opatřeny bílou luminiscenční barvou, tudíž výborně kontrastují s černou plochou číselníku. Sekundová ručka je jasně červená, bez luminiscence.

Jednoduchý, až strohý design perfektně sedí ke stylu hodinek. Vše je podřízeno funkci. Rychlý a přesný odečet času je možný za jakýchkoliv podmínek. Pískované pouzdro nebude trpět vlasovými škrábanci, jako pouzdro leštěné, problémy budou při hlubších narušeních povrchové úpravy. Safírové sklíčko vydrží bez škrábanců celé věky, tedy pokud nepracujete s diamanty…

Několik slov závěrem:

Hodinky Fortis Spacematic jsou jistě jednou z možností, pokud chcete jednoduché, strohé a odolné hodinky. Kvalita zpracování odpovídá švýcarskému původu hodinek a nelze jim po této stránce nic vytknout. Ovšem konkurence je v této třídě hodinek skutečně tvrdá a některé německé firmy (Sinn, Damasko…) nabízejí velmi podobné hodinky, které občas nabízejí různé technologické „lahůdky“, které poměrně tradiční Fortis nemá.

Čas tedy ukáže, zda si Fortis udrží svou silnou pozici na trhu.

Autor textu: Tadeáš „Tada“ Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.