Tyhle hodinky jsem prvně viděl na Václaváku na ruce nějakého kluka – podle angličtiny turisty. A zaujaly mne hned na první pohled – velikostí, tvarem a… rovnou jsem si je pro sebe přejmenoval na „F117“ (zdroj zde) podle americké stealth stíhačky, ty tvary mi prostě připadají jak od jednoho návrháře.

A když jsem pak měl možnost, tak jsem si svoje první GW-056E ve verzi 4VER koupil. Oproti těm dnes recenzovaným měly jinou barvu kovového rámečku kolem displeje – temně rudou – a také jiný displej – inverzní s červeným zabarvením číslic a symbolů v černém poli. Byl to krok stranou, displej se špatně četl, snad jen v opravdu dobrém světle to bylo bez problémů. A tak šly hodinky z domu a já se porozhlédl po základní verzi 1VER, kterou vám dnes trochu představím.

GW-056E-4VER

Plastové pouzdro má průměr 43,5 milimetrů a váhu jen 56 gramů. Velmi zajímavá je jeho tloušťka, je to pouhých 11 milimetrů. Na hodinky s odolností G-Shock je to vážně nezvyklé. Díky tomu se skvěle nosí i pod manžetu, pod rukavici, pod cokoliv. Také tu není nebezpečí, že byste pouzdrem nějak zachytávali o součástky výstroje, batoh nebo něco takového. Prostě hodinky, které nepřekáží nikdy a nikde. Odolnosti proti vodě je 200 metrů a mohu potvrdit, že vody se bát nemusíte, tyhle hodinky jsem si oblíbil jako svoje hodinky do bazénu.

Tlačítka (4) na hodinkách rozhodně netrčí, jsou totiž schovaná na zkosené spodní části pouzdra a vůbec nevystupují nad obrys pouzdra. Ovládání nepotřebuje zvýšenou sílu (oproti třeba řadě Mudman), ale není vždycky snadné tlačítka nahmátnout. Ovládání je typicky G-Shockové, žádné záludnosti nečekejte. A tlačítka je možné stisknout i pod vodou, to neumožňuje moc hodinek a obvykle je tím zničíte. U G-Shocků je to ale standard.

Displej kryje mírně zapuštěné ploché minerální sklíčko, i při dost intenzívním používání se mi ho zatím nepodařilo škrábnout.

Displej je grafický a ve třech samostatných segmentech vám toho zobrazí opravdu hodně. Díky tomu jsou i číslice velké a snadno a skvěle čitelné. V horní části v základním režimu můžete mít buď den v týdnu nebo měsíc a den data. Čárky vlevo nahoře zobrazují poslední úroveň rádiového signálu při seřizování, vpravo pak úroveň dobití baterie. Power safe režim, mute, alarms, snooze a hodinový zvukový signál spolu se vteřinami pak spodní část. Displej je vážně povedený! Kolem něj pak najdete foto článek solárního dobíjení. Solární dobíjení mám na hodinkách rád, nedělám si hlavu s životností baterie třeba při podsvícení displeje, na noc si obvykle zapnu zapínání podsvícení automaticky a vůbec se neptám, jestli někde nesvítí zbytečně.

Modul 3017 v hodinkách toho umí vážně hodně. O seřizování se stará část s příjmem rádiového přesného atomového času (automaticky nebo i na vyžádání), zobrazení času ve druhé časové zóně (29 zón, 48 měst), 5 alarmů (1x snooze), timer (jen do 1 hodiny, seřízení po minutách, stopky (1/100 vteřiny, jen 1 hodina). Podsvícení celého displeje (elektrická luminiscence) se dá nastavit ve dvou délkách trvání a dá se, samozřejmě, zapnout i automaticky při náklonu ruky k obličeji. A všechny funkce i namodralé podsvícení živí dobíjecí baterie se solárním nabíjením (Tough Solar). Dobíjení funguje skvěle – napoprvé jsem hodinky nechal několik hodin na slunci a ukazatel z M (medium) poskočil na H (High) a tam už také natrvalo zůstal, i když hodinky nosím jen občas a většinu času se jen tak povalují v šeru na poličce. Jsou to prostě bezúdržbové hodinky se vším podstatným.

Modul kryje plechové dýnko přišroubované čtyřmi šroubky. Snad jen na něm je na fotografiích vidět, že hodinky nijak nešetřím a klidně je nosím v kapse s klíči a jinými drobnostmi. A na konstrukci dýnka je často závislá i hlasitost budíků a timerových pípnutí. V případě těchto hodinek se slyšitelností nejsou žádné potíže. Ale pípnutí je možné i jednotně ztlumit (funkce Mute).

Plastový řemínek je součástí pouzdra, přímo navazuje a připevněný je jak stěžejkou, tak i na každé straně dvěma šroubky. Pásek je příjemně měkký s jemným plástvovým vzorem, na ruce sedí skvěle. Dvojitá jazýčková spona je také perfektní. Jako drobný bonus beru i to, že řemínek velmi slabě příjemně voní. A ještě šířka – u spony je to 23 milimetrů.

Když si zkouším představit typického majitele těchto hodinek, před očima mám široký zástup – od skejťáka, kutila a zahrádkáře, přes záchranáře nebo hasiče až k ostrému chlapíkovi ze speciálních jednotek. Jim a nejen jim by tyto hodinky měly vyhovovat.

Že jsem G-Shock pozitivní a hodně modelů se mi líbí, to jste si asi už všimli. A to nic nemění na tom, že tyhle hodinky se firmě Casio opravdu povedly! Snad jen delší čas při stopování a u timeru by se hodil a možná i černý kovový rámeček kolem displeje bych uvítal, jinak vážně nevím, co jim vytknout. Asi jen to, že v nabídce Casio už nejsou. Občas se dají ještě koupit na internetu, ale neshánějí se lehce. A ty moje vám neprodám ani náhodou.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Anglický manuál.