Firma Chopard je u nás známá především svými šperkařskými produkty, o hodinkách se toho zas tak moc neví. Nejvyšší čas si nějaké ukázat. A co byste řekli rovnou na chronografy? A co teprve na chronografy, které vznikly k připomenutí velké závodnické události, jakou je závod Mille Miglia?

Mille Miglia (Tisíc mil) byl automobilový vytrvalostní silniční závod v Itálii. Konal se 24× od roku 1927 do 1957, 13× před II. světovou válkou a 11× od roku 1947. Myšlenka závodu a jeho první organizace patří mladým hrabatům Aymo Maggimu a Franco Mazzottimu, jako odpověď na to, že jejich Brescia ztratila italskou Grand Prix. Spolu s bohatými společníky vybral trasu z Brescie do Říma a zpět. Trasa měla tvar osmičky a délku okolo 1500 km – 1000 římských mil. První závod se se konal 26.-27. března 1927 a startovalo kolem 75 vozů – a pouze Italové. Vítěz dojel s časem kratším než 21 hodin a 5 minut. Závod byl dočasně přerušen Mussolinim po nehodě v roce 1938, kdy bylo zabito několik diváků. Stirling Moss vytvořil traťový rekord v roce 1955 s vozem Mercedes-Benz 300 SLR a dojel s časem 10 hodin 7 minut a 48 sekund. Moss a jeho navigátor Denis Jenkinson si projeli trať předem a Jenkins si sepsal poznámky k trati na 15 stop dlouhý papír, který četl a tak pomáhal Mossovi během závodu. Po smrtelné nehodě v roce 1957, při které přišli o život dva jezdci (španělský řidič Alfonso de Portago a jeho americký navigátor Nelson) a jedenáct diváků, byl závod zakázan. Mille Miglia vynesla na výsluní slávy sportovní vozy Gran Turismo jako jsou Ferrari a Porsche. Od roku 1977 se pod jménem Mille Miglia Storica koná přehlídka vozů vyrobených do roku 1957. A jestli vás zajímá, jak přehlídku historických automobilů prožíval v roce 2011 kolega novinář Honza Lidmaňský, nezapomeňte kliknout sem.

Tak pravila Wikipedia. Ale zpátky k hodinkám.

Leštěné pouzdro je poměrně velké – 44 mm v průměru a přiměřeně vysoké 14.56 mm. Je příjemně oblé, zkosená luneta je opatřená tachymetrickou stupnicí. Díky zkosení hodinky vypadají menší a drobnější. Korunka je označená textem „1000 Miglia“, připomínkou závodu. Tlačítka chronografu chrání korunku před náhodným vytažením a náhodnou manipulací. Korunka je akorát velká a dobře se s ní manipuluje, hodinky se dobře ovládají.

Lesklému bílému číselníku dominují šedivé škály stupnic subčíselníků. Nepřehlédnete výrazné 5 min indexy, oproti nim jsou hodinové indexy poměrně nenápadné a pokryté luminiscencí. Netradiční vnitřní funkční safírovou lupu najdeme nad datumovkou. Logo výrobce dokresluje svěží, decentní, živý číselník ideálního sportovního chronografu.

Luminiscence má modrozelenou barvu a je poměrně výrazná. Jen by mohla vydržet déle, ale pro běžné použití vystačí.

Život hodinkám dává ETA Valgranges A07.211 s certifikací COSC. Mezi další vlastnosti patří automatický nátah, 28.8000 kmitů/h, rezerva nátahu 46 hodin, 25 ložiskových kamenů, chronograf, hodiny, minuty, malá vteřinová ručka, datum, 30 minutový čítač a 12 hodinový čítač. Oku lahodí zajímavě zdobený rotor – ženevskými pruhy, logem výrobce, názvem hodinek.

Leštěné dýnko má safírový průhled a je připevněno 8 šroubky. Na dýnku jsou vygravírovány údaje o hodinkách, označení voděodolnosti ≈ 100 m/330 ft a logo výrobce.

Řemen z gumy je zdobený tzv. Dunlop designem. Hodinkám moc sluší, hodí se ke sportovnímu stylu hodinek. Zajímavá je i překlápěcí spona s logem Chopard.

Jak už víte, mám slabost pro hodinky s bílým číselníkem. Nejinak je tomu i případě těchto zajímavých sportovních chronografů. Jakkoli si říkám, že jsou pro mou ruku velké, číselník nepřehledný, automobilové závody mě neberou, stejně se mi líbí a s chutí bych je nosila.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.