Když jsem psal o svých Marathon Navigator Date, slíbil jsem, že se k hodinkám značky Marathon ještě vrátím. A sliby se mají plnit, takže dnes bych vám chtěl představit kamarádovy hodinky Marathon GSAR.

Je to dost jiná káva, než moje plastové hodinky do letadla od stejné firmy, tohle je velmi impozantní kus oceli. Na hodinkách je vidět doslova na všech detailech, že odolnost a vodotěsnost byly určujícími faktory při jejich vývoji a výrobě. Žádné kompromisy! Pouzdro z nerezové oceli (316 L) nemá sice nijak obrovské rozměry, průměr je „pouhých“ 41 milimetrů bez korunky (46 mm s korunkou), výška pouzdra je 13,8 mm, rozteč nožiček 20 mm. Hmotnost hodinek na originálním gumovém pásku (120 g) ale už něco o jejich odolnosti vypovídá a na nerezovém tahu je to už 180 gramů. Vodotěsnost je, jak se sluší na hodinky třeba pro Coast Guard, – 300 metrů. V praxi to znamená vodní aktivity bez omezení, snad jen pobyt v dekompresní komoře s héliem by jim nemusel udělat úplně dobře. Kdy jste naposled byli na dekompresi vy?

Pouzdro je na povrchu na všech plochách kartáčované, takže drobné mikrooděrky nejspíš ani nezaregistrujete. A vůbec, tyhle hodinky nejsou nablýskané Lamborghini, spíš Hummer obalený bahnem a pyšný, co všechno přežil!

Luneta je ocelová, masívní a otočná proti směru hodinových ruček, aretace je v 60 bodech. Bílé minutové indexy mají barvu v zahloubení, takže by čitenosti nemělo ublížit ani poškrábání lunety. Na pozici „12“ je světlý (a luminiscenční) trojúhelník. Viděl jsem už tyto hodinky s lunetou, která v tomto místě měla jen smutnou díru, takže luminiscence může (někdy) vypadnout.

V hodinkách je i odpovídající safírové sklíčko, jeho tloušťka je 3 milimetry (!) a průměr 30,5 milimetrů. Takže ani průhled na číselník není nijak malý. Safír na sobě nemá antireflexní vrstvu. Na povrchu by ji asi bylo možné poškrábat, to chápu, ale na vnitřní straně vrstva asi být mohla, škoda.

Černý matný číselník o průměru 28 mm nese označení hodinových indexů tritiovými kapslemi, minutové indexy a dvě hodinové škály (1-12 a 13-24) jsou bíle tištěné. Bíle natištěné je i označení značky, zákazníka (U.S. Government) a informace o automatickém nátahu strojku. Označení vodotěsnosti 300 metrů /1000 ft je vytištěno červeně. Okénko datumovky v pozici „4:30“ dává nahlédnout na bílý datový věnec s černým potiskem.

Ocelové bíle lakované ručky s tritiovými kapslemi „tužkovitého“ tvaru jsou skvěle čitelné, vteřinová ručka má červenou špičku a v ní trochu luminiscence. Asi nikdy mne nepřestane fascinovat pohled na hloubku číselníku s takto řešenou luminiscencí.

Luminiscence je na ručkách i indexech, o technologii stále svítících trubiček s obsahem plynného tritia (H3) jsem podrobněji psal tady. A jak to funguje na těchto hodinkách stejné značky? Skvěle! Moje jediná výhrada je k luminiscenčnímu bodu lunety na pozici „12“ – ten je pouze luminiscenční, nikoliv s tritiovou kapslí. Tak tady výrobce vyloženě šetřil na velmi špatném místě. Trojúhelník na lunetě svítí hezky, ale ne dlouho. A že to jde, je vidět třeba na hodinkách Marathon Navigator Date, kde je svítící bod na lunetě vyřešen správně.

Korunka je, samozřejmě, šroubovací a to v pěkně dlouhé dráze. Má i velmi příjemný povrch tvořený drobnými pyramidkami. Ovládání i mokrými prsty anebo v rukavicích by neměl být problém. Rozměry 5,5 x 6,5 milimetrů to říkají jasně. Korunku částečně kryjí výstupky pouzdra a v tomto případě to asi nebude jen tak na ozdobu.

Švýcarský mechanický kalibr ETA 2824 s automatickým nátahem je léty osvědčený, odolný, má příznivé servisní intervaly a navíc by ho měl umět vyčistit nebo opravit každý hodinář. Kalibr umí i hacking a ruční natažení. A zobrazení data se hodí, i jeho zrychlené překlápění při seřizování. Strojek má 25 ložiskových kamenů, rezervu nátahu asi 40 hodin a frekvenci 28.800 kmitů za hodinu (4 Hz). Tento strojek mám v několika hodinkách a mám s ním samé dobré zkušenosti a to i s jeho přesností. A jak vypadá? Takhle tiká v hodinkách Archimede.

Ocelové šroubovací dýnko se stejným povrchem jako zbytek pouzdra na sobě nese spoustu nápisů. Hlavně to jsou čísla norem technických specifikací hodinek. Zajímavý je i údaj o datu výroby hodinek a to včetně měsíce. Proč? To kvůli poločasu rozpadu tritia a předpokládané době svítivosti.

Nožky pouzdra jsou úplně provrtané, což velmi zjednodušuje rychlou výměnu řemenů. Hodinky jsem viděl na originálním gumovém pásku se signovanou jednoduchou jazýčkovou sponou.

Ale majitel je raději nosí na látkovém NATO-strapu. Musím přiznat, že jim sluší asi trochu víc. A jako drobný bonus je i trochu bezpečnější nošení hodinek, pokud totiž při nějaké adrenalinové činnosti náhodou povolí jedna stěžejka, hodinky neztratíte třeba v hluboké závěji, ale na zápěstí vám zůstanou.

A moje osobní pocity z hodinek? Jsou úžasné. A pro trochu menší ruku jsou dokonalé. Nevím proč, jsem asi přesvědčený, že pro moje zápěstí o obvodu 22 cm jsou trochu, nepatrně malé. Kdyby měly o 2 milimetry víc, neváhám ani chvilku! A co se týká mých výhrad – hlavně k luminiscenci na lunetě – co třeba u šikovného hodináře nechat vsadit do lunety tritiovou trubičku? A bylo by po připomínkách.

A na závěr ještě několik „NE“ – NE, hodinky nejspíš pod manžetu košile nedostanete; NE – s hodinkami nezatloukejte hřebíky – jde to, ale nedělejte to; NE – přes své rozměry korunka netlačí do hřbetu ruky; NE – hodinky nejsou nedostupné, v e-shopu firmy Marathon je mají za $920.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Tak popřejeme Churchillovi, ať mu hodinky dělají hodně radosti!

Za zapůjčení rekvizit děkujeme Penshopu.cz.