Švýcarskou firmu Breitling znají nejen hodinářští fandové, ale její jméno proniklo i mezi letecké nadšence. Ale popořádku. Společnost Breitling existuje už od roku 1884 – založil ji v Saint-Imier pan Léon Breitling. Breitling vyrábí hodinky tří skupin: potápěčské (SuperOcean), letecké (Navitimer) a luxusní (Breitling for Bentley). Hodinky Breitling jsou nepřehlédnutelné díky leštěnému pouzdru a náramku a velkým číselníkem, což napomáhá čitelnosti. Všechny modely jsou vyráběné ve Švýcarsku a ze švýcarských součástek. Strojky odebírají od ETA a Valjoux a následně se zpracovávají v manufaktuře do přesnosti COSC. Hodináři firmy Breitling vyvinuli dva inhouse kalibry – B01 a B04, což je B01 s GMT modulem. Hodinky Breitling s quartz strojkem pořídíte od $2.000, zatímco na mechanické hodinky budete potřebovat od $3.000 výše – a klidně i $175.000 u luxusního modelu Breitling for Bentley Mulliner Tourbillon, který se může honosit platinovým pouzdrem, flyback chronografem, perpetual kalendářem a tourbillonem.

Stánek Breitling jsme si nemohli splést s žádným jiným. Do daleka modře zářilo obrovské mořské akvárium se spoustou žlutých korálových ryb.

Stejně oslnivá byla i krása hostesek u pultíků a úchvatné vystavené hodinky.

Co říkáte na Breitling for Bentley GT Racing? Nerezové pouzdro o průměru 44,8 mm, voděodolné do 100 metrů, se šroubovací korunkou, otočná luneta se stupnicí tachometru, prohnuté safírové sklíčko s oboustranným antireflexem. Uvnitř Breitling Calibre 13B s certifikací COCS, s automatickým nátahem, 25 kameny a bijící frekvencí 28.800 půlkmitů za hodinu. Vystavený model měl nerezový tah, ale můžete je mít i na kůži nebo na gumě.

Klasikou mezi vyráběnými hodinkami jsou Breitling Superocean Héritage Chronographe. Připomeňme si průměr pouzdra 46 mm, z nerezové oceli, voděodolnost do 200 metrů, kalibr Breitling 13 s automatickým nátahem a certifikací COSC, jednostranně otočná nacvakávací luneta. Robustní (milánský) pletený tah jim moc sluší! Hodinky samotné váží pěkných 147,4 gramů! Seženete je ve čtyřech modro-bílo-černých variantách.

A máme tu zástupce potápěšských hodinek –Breitling Superocean 42. Že to Breitling myslí vážně, dokládá deklarovaná voděodolnost 1500 metrů! Nerezové pouzdro měří 42 mm v průměru, na výšku 15 mm, skrývá kalibr Breitling 17 s automatickým nátahem, rezervou nátahu 40 hodin a 25 kameny. Aretovaná černá luneta se otáčí pouze jednosměrně, jak je u pořádných potápěčských hodinek zvykem. Sklíčko mají safírové, s oboustranným antireflexem a odolné proti poškrábání. Šroubovací dýnko doplňuje šroubovací korunka s dvěma kroužky. A barevné varianty? Můžete mít vnitřní lunetu žlutou, bílou, modrou, černou a červenou. Pokud se tedy chcete potápět a míříte do velkých hloubek, sáhněte po Superocean od Breitling!

Poslední hodinky, které dnes zmíním, jsou Breitling Chrono-matic 1461 Limited Edition. Na první pohled upoutají jasně červenou lunetou vyrobenou z gumy a kalendářem, který je třeba upravit pouze jednou za čtyři roky – na přestupný rok. Komplikovaný kalibr Breitling 19 se skládá z více než 450 součástek! Kalibr má dále rezervu nátahu 42 hodin, automatický nátah a kmitá frekvencí 28.800 půlkmitů za hodinu. Mezi další technické vlastnosti hodinek patří obousměrně otočná vnější luneta a vnitřní luneta s logaritmickým pravítkem, chronograf s certifikací COSC, váha 133 gramů a safírové sklíčko s oboustranným antireflexem a ochranou proti poškrábání. Chcete je? Tak to si pěkně připlatíte, jedná se o limitní edici 500 kusů.

Hodinky Breitling vystavené na BaselWorldu potvrdily linii designérů společnosti. Velké, lesklé, s velkými výraznými číselníky, dobře čitelné hodinky. Pro některé až příliš lesklé, ale takoví jistě sáhnou po produkci umírněnějších firem. A my ostatní budeme toužit po svých prvních „breitlích“.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Další reportáže z BaselWorldu 2011.