Suunto Core Light Green, tyto hodinky některými zatracované a některými milované, jsou finské hodinky a jako skoro vše vyráběné v Číně. Moje Suunto Core rozhodně nejsou aspoň mnou zatracované, jsou to jedny z nejlepších hodinek, které jsem kdy měl.

Kupoval jsem si je hlavně proto, že se jedná o hodinky tzv. ABC, tedy Alti (výškoměr), Baro (tlakoměr), Compas (je kompas), navíc je tam ještě funkce hloubkoměru. Další funkce hodinek jako bouřkový alarm, kdy Vám hodinky zvukovým signálem oznámí pokles tlaku.

Teplotu lze měřit ve stupních Celsia nebo Fahrenheita, nadmořskou výšku v metrech, nebo stopách a tlak v kPa nebo v inHg. Hodinky jsou vodotěsné do 30m, ale pozor, Suunto jako jeden z mála výrobců uvádí reálné metry, tedy tyto hodinky je možno použít do 30 metrů.

Hloubkoměr má rozsah měření jen do 10 m, k potápění do větších hloubek je tedy nutno použít jiná suunta, nebo spíše již potápěcí počítače, neboť hodinky od firmy Suunto určené na potápění lze připojit k počítači a všechny naměřené hodnoty přenést a zpracovat do různých tabulek – doba ponoru, teplota a čas v té které hloubce atd.

Vraťme se však k hodinkám Suunto Core. Hodinky operují ve čtyřech jazycích a to v angličtině, francouzštině, španělštině a němčině. Hodinky lze uzamknout proti nechtěnému stisku tlačítek. Baterie se dá koupit takřka na každé čerpací stanici a vyměníte si ji sami za pár minut a přitom neporušíte vodotěsnost. Výdrž baterie, to další otázka, někdo měnil již po půl roce, ale mně baterie stále drží a to hodinky používám každý den a využívám veškeré dostupné funkce těchto hodinek (tedy hloubkoměr jen v létě).

Další věc, na kterou si někteří stěžovali, je, že na hodinkách jsou na lunetě vidět škrábance a stříbrná barva mizí, u mě opět negativní a to hodinky nesundávám nikdy ani na spaní ani do sprchy. Pokud mám hodinky, tak musí něco vydržet a tyto opravdu drží, není na nich vidět žádná stopa po použití. Jednou za čas umýt plastový pásek a spodek hodinek a jsou jako nové.

Hodinky můžete přepnout do modu Alti, Baro, kompas anebo hloubkoměr. Lze také nastavit automatické přepínání mezi Alti a Baro, hodinky potom poznají, pokud se pohybujete třeba v terénu a jakmile se začne měnit výška, přepnou se samy. Veškeré hodnoty lze ukládat do logbooku, kdy jsou naměřené hodnoty ukládány a poté se můžete zpětně podívat, jakými výškovými rozdíly jste prošli. Nebo jak jste se potápěli, jak dlouho v jaké hloubce a jaká byla teplota ať už vzduchu nebo vody.

Osvětlení hodinek je v noci dobré, ale je to jejich snad jediná slabší ale ne slabá stránka. Navíc musím dodat, že nosím brýle a v noci vidím, že hodinky svítí, ale nic více. Ale tak to mám s každými hodinkami.

Nastavením časového pásma Vám hodinky ukáží, i v kolik vychází a zapadá slunce ten který den. Co dodat? Tyto hodinky mohu doporučit každému, koho zajímá, v jaké nadmořské výšce se nachází, kolik je hodin, jak hluboko a jak dlouho byl v té které hloubce a jaká tam byla teplota vody.

Hodinky vydrží opravdu hodně, musím se přiznat, crash testy jsem sice nedělal, ale vydrží opravdu moc. A navíc na mé jemné ručce při velikosti hodinek 49x49x14mm vypadají opravdu mohutně a chlapsky. 🙂

Autor textu: Zodiac

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.