Nedávno jsem se dostal k fotografování těchto zajímavých hodinek. Kalibr je typicky chronografový ETA Valjoux 7751, ale… co to? Na hodinkách není minutový čítač chronografu! Takže můžete velmi přesně měřit ubíhající vteřiny a hodiny, minuty – ty ne, na nich autorovi asi moc nezáleží.

O hodinkách firmy Xemex jsme už psali. Tyto hodinky byly prvně představeny na výstavě BaselWorld 2007 a jsou dalším designovým dílem Ruedi Küllinga. Nesou typické znaky jeho tvorby – jednoduché pouzdro, přitom s výkyvně pohyblivými nožičkami, díky čemuž se hodinky přizpůsobí různě velké ruce a skvěle sedí na zápěstí, jednoduchý a přehledný design číselníku, duté rámové ručky, absence luminiscence, použití osvědčených (a masově vyráběných) švýcarských strojků a využití špičkových materiálů. Je to několik set let hodinářského vývoje a tradice zabalených v aktuálním designu a s výbornou estetickou hodnotou.

Válcovité ocelové pouzdro (316L) o průměru 40 milimetrů s výkyvnými nožičkami má jednoduchý vzhled. Povrchová úprava je po celé ploše jemným kartáčováním. Poměrně úzká luneta hodinky opticky zvětšuje. Typickou korunku se zářezem z obou stran obklopují hranatá tlačítka chronografu. Vodotěsnost pouzdra je 5 BAR, tedy je s nimi možný běžný kontakt s vodou, snad i plavání.

Rovné safírové sklíčko zasazené do lunety v jedné rovině nemá antireflex. Sklíčko kryje matně černý číselník s drobnými bílými hodinovými indexy, drobnými červenými pětiminutovými indexy. Nenápadně je na pozici „3“ včleněno i kulaté datové okénko. Oceňuji, že datový kotouč je v barvě číselníku s inverzním potiskem. Nápadným znakem číselníku je velký gilošovaný subčíselník na pozici „6“. Je to hodinový čítač s výraznými hodinovými a půlhodinovými indexy a rozsahem 12 hodin. Praktické to moc není, ale pro zběžnou orientaci (parkovací hodiny, dlouhá cesta autem, fotbalový zápas…) to postačí. Tvar hodinové a minutové ručky je pro Xemex typický – skeletonové bíle lakované ručky dovolují jednoduchý odečet času, ale nemají žádnou luminiscenci. A čtveřici ruček doplňuje vesele červená ručka chronografu s výrazným kulatým červeným orámováním středu. To je vše – minutový čítač ani malá, stále se otáčející vteřinová ručka, se prostě nekonají.

V hodinkách čas odtikává švýcarský kalibr ETA Valjoux 7751. Je to mechanický strojek s automatickým nátahem, možností ručního nátahu korunkou, hackingem, zobrazením data a chronografickou funkcí – tedy velká jen centrální ručka vteřinového čítače a hodinový čítač. Kalibr není nijak zdobený, jen pět otvorů a drobně vygravírovaná značka výrobce v rotoru připomínají značku Xemex.

Strojek kryje také kartáčované nerezové dýnko. Na strojek je vidět safírovým průhledem, na sklíčku je zde (tradičně) i grafická podoba podpisu Ruedi Küllinga, takže hodinky nesou jeho rukopis nejen obrazně.

Hodinky se dodávají i se silikonovým páskem, na těchto byl nasazený jemný černý kožený řemínek s hranatou nerezovou a signovanou jazýčkovou sponou. Řemínek je opravdu kvalitní a nosí se skvěle.

Jak jsem už psal, využití těchto hodinek jako chronografu je problematické, ale to není vůbec důležité. Jako hodinky ke casual oblečení a snad i jako hodinky do obleku odvedou jistě skvělou práci, jsou to moc pěkné hodinky!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album fotografií a tady další.

Za zapůjčení děkujeme ‚bobakovi‘.