K hodinkám firmy Casio se vracím rád. Kvalita provedení spojená s technickou invencí a estetickým provedením mne zaujaly už kdysi. A pár hodinek Casio jsem už měl a vždycky nějaké doma mám. Tyhle sice nepatří mně, ale moc mne zaujaly, tak vám je zkusím krátce přiblížit.

Casio RadioControlled WVA-430TDE-1A2VER jsou především „beúdržbové hodinky“. A myslím to vážně. O seřizování se stará technologie wave ceptor, o dobíjení baterie se postará slunce. Hodinky prostě můžete kdykoliv vzít na ruku a jít.

Pouzdro hodinek je vyrobené z kombinace lehkého titanu a plastových dílů. Je lehké, velmi lehké. A k tomu se vztahuje moje asi jediná výhrada spojená s těmito hodinkami, myslím, že pouzdro při extrémním namáhání nebo třeba při nárazu je možné vážně poškodit. Kdyby bylo pouzdro celé z titanu, hmotnost hodinek by to asi zvedlo nepatrně, ale odolnosti by to prospělo. Ale mluvím o extrémních situacích vhodných spíš pro řadu G-Shock, v běžném provozu vám hodinky budou sloužit asi dlouhé roky.

Rozměry pouzdra jsou 54,7 x 43 x 13,8 mm, váha jen 72 gramů. Pro moje zápěstí by mohly být možná trochu větší, ale možná je to jen můj dojem a sednou na téměř jakoukoliv ruku. Vodotěsnost výrobce určil na 100 metrů – což v praxi umožňuje všechny vodní aktivity, kromě přístrojového potápění.

Jejich koncepce je ana-digi. Čas letmo odečtete díky jednoduchým čitelným ručkám – hodinové a minutové, pro ostatní funkce včetně přehledu o rádiovém seřizování je tu digitální displej. Barva číselníku se popisuje jako „fialová“, ale ať jsem se díval sebepečlivěji, mně připadala šedivá. Najdeme tu logo výrobce, (luminiscenční) číselné hodinové indexy, displej digitální části. Pod takřka celým číselníkem je část citlivá na světlo – článek, který převádí světelnou energii na elektrickou k dobíjení vestavěné baterie (CTL 1616).

Rovné bílé jednoduché ručky nesou rovněž luminiscenční barvu a jejich čitelnost za všech světelných podmínek je skvělá. A to ještě můžete ručky podsvítit vestavěnou LED diodou, digitální displej podsvícený není.

Číselník kryje silné mírně oblé minerální sklíčko bez antireflexu. V této cenové kategorii je to standardní volba.

Na hodinkách nehledejme korunku – strojek ovládáme čtveřicí oblých tlačítek na bocích pouzdra. Tlačítka nepřekážejí, omylem je nestisknete a ovládací síly jsou příjemné. Tedy žádný zvýšený odpor jako u řady G-Shock „Mudman“.

V hodinkách je použitý modul (strojek) 3354. Jeho funkce jsou překvapivé – zobrazení druhé časové zóny (celý svět), automatického kalendáře, chronografu. Na vestavěném displeji se zobrazují i další piktogramy a údaje, třeba ty, které souvisí s automatickým seřizováním času a data hodinek rádiovým signálem a s úrovní nabití baterie. Hodinky rovněž samy rozpoznají přechod z letního na zimní čas a naopak. Velmi bych se divil, kdyby vám seřizování někdy dělalo nějaké problémy.

Modul kryje ploché plechové dýnko připevněné čtyřmi šroubky.

Na ruce hodinky drží titanový tah (dostatečně dlouhý i pro obvod zápěstí 22 cm) s titanovou sponou s pojistkou. Dá se časem předpokládat, že na sponě se vyskytnou nějaké škrábance. Tah je skvělý, netahá za chlupy a ani nestudí. Tah není možné vyměnit třeba za kožený řemen nebo gumový pásek, což je mi trochu líto.

Mé zkušenosti s těmito hodinkami byly dobré, hodinky prostě dělaly to, co jsem od nich očekával – ukazovaly čas, připomínaly události, podsvícení fungovalo, samy se seřizovaly a to vše bez starostí o kapacitu baterie. A to vše s mírně zvýšenou odolností, takže jsou vhodné i pro nejrůznější sportovní aktivity. Prostě pohodové hodinky. A cena? Cena, za kterou se u nás prodávají, je kolem 5.000 Kč, není to málo, ale určitě to není příliš a poměr cena / výkon u těchto hodinek je velmi příznivý.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Manuál k hodinkám.

Album všech fotografií.