Firmu Fortis vám asi nijak zvlášť představovat nemusím. Její aktivity v oblasti letectví a kosmonautiky jsou celkem známé. Firemní modely „B-42“ a další nosí spokojeně nejeden pilot anebo fanoušek létání anebo sportovních aktivit, které souvisí s vodou. Hodinky, které mají místo dvanácti hodinového cyklu na číselníku dvaceti čtyř hodinový – to je jiná! Kromě absolutních fanoušků, pro které často praktičnost hodinek není tak úplně na prvním místě, je využijí hlavně lidé, kteří ocení rychlou orientaci, jestli je den nebo noc – a to podle svých hodinek.

Řeknete si asi – jestli je den nebo noc, poznám prostě, pohledem z okna. Ale často to není tak jednoduché a typickým majitelem těchto hodinek budou možná osádky ponorek. Pod hladinou se jejich rytmus odvíjí možná někdy monotónně, ale orientaci v čase bez pohledu z okna jistě ocení. Ale využití bych nezužoval jen na ponorky – polární badatelé, piloti, pracovníci nepřetržitých provozů… A je možné, že se to týká i vás?

Ocelové nerezové pouzdro je potaženo odolnou matnou vrstvou PVD, jeho průměr je 40 mm. Černou na hodinkách najdeme i na korunce, číselníku, dýnku. Výrazná korunka je šroubovací do pouzdra, umožňuje i ruční nátah, seřizování s ní je jednoduché a přesné. A vodotěsnost pouzdra? Pěkných 200 metrů.

Ploché safírové odolné sklíčko kryje černý číselník s obvyklou minutovou škálou a neobvyklou dvaceti čtyř hodinovou. Bílé výrazné (a luminiscenční) indexy doplňuje už jen značka, připomenutí automatické funkce strojku a bíle orámované okénko datumovky – datový kotouč je černý s bílým potiskem. A ručky? Mají tradiční „letecký“ tvar, jsou černě lakované s bílým (luminiscenčním) středem. Pozici ruček nemusíte v číselníku dlouze hledat, ručky jsou pěkně výrazné. U dolního okraje číselníku jen marně budete hledat šestku, je tam číslice dvanáct. Takže, když tam ukazuje hodinová ručka, je poledne, šest hodin je vlevo, nahoře půlnoc. Nedává vám to smysl? Ve skutečnosti je to jednoduché a praktické.

Lehce modrá luminiscence je moc pěkná a využití hodinek v šeru nebo ve tmě je určitě užitečné.

Černé dýnko je zašroubované do pouzdra a nese na sobě vyčerpávající informace o modelu.

Dvacet čtyři hodin v hodinkách odtikává švýcarský kalibr ETA 2893-2 s 21 ložiskovými kameny, 28.800 kmitů za hodinu. Kalibr má automatický nátah, možnost ručního nátahu, hacking vteřinové ručky a ukazatel data. A, samozřejmě, také Incabloc ochranu proti poškození nárazem. Má krátká zkušenost s těmito hodinkami byla i o přesnosti, za týden jsem na nich nezjistil žádnou odchylku!

Černý kožený řemen s podložkou sedí na ruce skvěle, hodinky opticky zvětšuje a současně také trochu chrání. Spona je – jak jinak – černěná PVD.

To s osádkou ponorky byl, samozřejmě, žert, ale opravdu jsou tyto hodinky především velmi užitečným profesionálním nástrojem. Na rychlý odečet času ze škály 24 hodin si lze zvyknout celkem rychle, dělalo mi to trochu obavy, ale nepotvrdily se.

Exkluzivitu hodinek jistě zvyšuje i to, že se jedná o limitní edici firmy Fortis, pro celý svět je určeno pouhých 999 kusů, referenční číslo je 596.18.41L. A cena? Nijak přemrštěná, cenovka ukázala $2.300,-.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscomu.cz!