Často jsem slýchal o nějakých hodinkách, že mají pouzdro jako ocucaný bonbón. Tedy v negativním významu. Ale Davosa na tom postavila design tohoto modelu a zdá se, že velmi zdařile. Proč mluvím o ocucané sladkosti? Jen se dobře podívejte na to pouzdro.

Ocelové nerezové pouzdro (ocel 316L) o průměru 44 milimetrů a výšce příjemných 11 milimetrů z přední strany vypadá celkem obvykle. Oblé kartáčované pouzdro, leštěná luneta, prostě pěkné hodinky.

Když ale hodinky otočíte, možná budete žasnout jak já. Spodní strana pouzdra (také v kartáčované povrchové úpravě) nemá žádné ostré hrany, ale plynulé přechody na nožičky. Těžko se to vysvětluje, jedna fotografie vydá za tisíc slov. Nezvyklé, pěkné a praktické pro nošení. Hodinky na ruce sedí skvěle! V dýnku najdeme čtyři šroubky, které ho pojí s pouzdrem, a také průhled na strojek.

V hodinkách tiká švýcarská ETA 2824-2, osvědčený mechanický kalibr – bez úprav a zdobení, jen zlacené logo výrobce na rotoru samonátahu. Podle majitele jsou hodinky velmi přesné, bez problémů se vejdou do + 2 sec. denně. Vlastnosti kalibru jsou už asi známé, tak jen krátce připomenu – 25 ložiskových kamenů, rezerva nátahu 40 hodin, datum, hacking, ruční i automatický nátah.

Oblá korunka není šroubovací, má příjemný rozměr a hodinky se s ní ovládají jistě a dobře. Kromě seřízení (hacking) umožňuje bez problémů i ruční nátah hodinek.

Rovné safírové sklíčko chrání stříbřitý číselník s částečnou giloší a plastickými číselnými hodinovými indexy černé barvy. Ručky jsou černě lakované a tvar hodinové a minutové připomíná snad listy vrtule? Tedy odkaz na logo výrobce s letadélkem. Najdete tu ještě okénko ukazatele data. A doplním snad jen, že hodinová a minutová ručka jsou rozeznatelné i v šeru, mají nanesenu trochu luminiscence.

A kožený řemen o šířce 22 milimetrů jen podtrhuje casual vzhled a určení hodinek.

Mám-li to shrnout – nezvyklé, pěkné, přesné mechanické hodinky od známé švýcarské značky za rozumné peníze (kolem 500 Euro). Je mi opravdu líto, že na watchwinderu teď pro ně nemám (zatím) místo, ale určitě se k nim jednou vrátím…

Autor texu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.