Jednoduchá elegance bez přílišných výstřelků, taková je kolekce 1966 od Girard-Perregaux. Jeden model však v této řadě vyčnívá nad ostatní a to již na první pohled. Číselník je bezezbytku zaplněn, což u elegantních hodinek není příliš zvykem. Už název – 1966 Annual Calendar and Equation of Time – napovídá, že se nejedná o úplně běžný model poskytující pouze základní funkce. Proto se na tyto hodinky podíváme trošku zevrubněji.

Technická data

Pouzdro hodinek je vyrobeno z 18 karátového růžového zlata a má průměr 40mm. Výška hodinek je i přes strojek nabitý funkcemi pouhých 10.72 mm a odpovídá tak předpokládanému užití hodinek hlavně při nošení k obleku. Obleková je spíše i vodotěsnost, která činí spíše symbolické 3 ATM (30 m), s hodinkami tedy můžete zmoknout a případné potřísnění vodou při mytí rukou je nezahubí, ale do vody bych je opravdu radši nebral. Samozřejmostí je safírové sklo, které kryje číselník a tvoří i průhled v dýnku, kterým je možné pozorovat strojek. Sklíčko kryjící číselník je lehce vypouklé. Zajímavý je i fakt, že dýnko hodinek není šroubovací ani jištěné šroubky, jako u jiných hodinek Girard-Perregaux, je pouze takzvaně „nacvakávací“. Toto řešení dříve bývalo obvyklé, leč požadavky po větší vodotěsnosti i u běžných hodinek ho vyřadily z užívání.

Pravá podstata kvalitních mechanických hodinek se však skrývá pod povrchem. Manufakturní strojek Girard-Perregaux nese označení GP033M0 a patří se svými funkcemi mezi ty komplikovanější. Funkce automatického nátahu je zajišťována rotorem vyrobeným z jednoho kusu 18 karátového růžového zlata, který můžeme vidět průhledem v dýnku hodinek. Zdobení strojku ženevskými pruhy, modřenými šroubky a perláží je u výrobků manufaktury Girard-Perregaux také samozřejmostí. Strojek však krom estetických kvalit vyniká i kvalitami technickými.

Kromě klasického zobrazení času pomocí hodinové, minutové a sekundové ručky nabízí i roční kalendář s ukazatelem čísla dne a názvu měsíce. Roční kalendář je funkce nadmíru praktická, řeší za vás přechod mezi dlouhými a krátkými měsíci odpadá tak nastavování data, když má zrovna měsíc 30 dní místo 31. S přestupným rokem si však roční kalendář neporadí, k tomu je potřeba kalendář věčný. K tomu všemu se přidává ještě takzvaná časová rovnice (anglicky equation of time), která udává rozdíl mezi pravým a středním slunečním časem. Takto komplikovaný stojek si žádá velký počet ložiskových kamenů, zde jich najdeme celých 44. Rezerva chodu je slušných 46 hodin, což je hodnota odpovídající pro tento typ a třídu hodinek. Setrvačka kmitá frekvencí 28.800 Vib/h (4 Hz). Právě o setrvačce těchto hodinek bych se rád více rozepsal. Kolekce 1966 má totiž být, dle vyjádření výrobce, poctou slavným chronometrům Girard-Perregaux z 60. let 20. století. A přesně tomu odpovídá technologické řešení setrvačky tohoto modelu. Je vyrobena ze slitiny glycidur a po obvodu má šest zlatých regulačních šroubů, které slouží pro „hrubé“ vyvážení jejího chodu. Uvnitř věnce nalezneme dvě glycidurová závaží, která slouží pro jemné vyvážení a vyladění chodu. To vše doplňuje klasická mikroregulace ovládaná excentrickým šroubem. To vše dohromady zajišťuje dosažení vynikající přesnosti těchto hodinek.

Časová rovnice:

Časová rovnice udává rozdíl mezi pravým a středním slunečním časem. Tento rozdíl je způsoben eliptickou oběžnou drahou Země a sklonem ekliptiky směrem k rovníku a není v průběhu roku stejný – spojitě se mění. Oba časy jsou shodné čtyřikrát do roka (15./16. dubna, 14./15. června, 1./2. září a 25./26. prosince). Největší odchylky jsou 12. února (pravý sluneční čas je opožděn za středním o 14,4 minut) a 3. listopadu, kdy pravý čas předchází střední o 16,4 minut.

Zdroj: wikipedie.org

Moje dojmy

V sérii článků o produktech značky Girard-Perregaux jsem si nechal tento kousek až na konec. A už podle délky části věnované technickým údajům těchto hodinek je asi jasné proč. Hodinky klasického vzhledu, nabité funkcemi a zajímavou technologií jsou přesně má krevní skupina.

Pouzdro hodinek má klasický kulatý tvar charakterizovaný úzkou lunetou, která má lehce sestupný tvar, a krátkými nožkami pro uchycení řemínku. Toto řešení zvýrazňuje číselník coby dominantní prvek celých hodin, to za prvé a za druhé spolu se střídmými rozměry zajišťuje pohodlné nošení hodinek, ten kdo čte mé články častěji, bude jistě vědět, že dle mého názoru by měly hodinky na ruce co nejméně překážet. Tyto hodinky rozhodně nepřekáží, ba co víc – na ruce jsou velmi příjemné.

Nejzajímavější a asi i nejpoužívanější částí hodinek je číselník. Díky úzké lunetě zabírá poměrně velkou plochu, ta je využita velmi účelně pro zobrazení všech funkcí, kterými hodinky oplývají. Samotný podklad číselníku je bílý a při bližším pohledu (hlavně pod lupou) zjistíme, že má jemnou texturu tvořenou lesklými body, které vypadají jako droboučké úlomky slídy roztroušené po číselníku. Tato textura je při velké ploše číselníku velmi důležitá, dává mu totiž hloubku. Hodinová a minutová ručka mají tvar tenkých lístků trávy a stejnou barvu jako pouzdro z 18 karátového zlata. Zlaté jsou i plastické hodinové indexy na pozicích 12, 3, 6 a 9. Malá sekundová ručka a ručky zobrazující ostatní funkce hodinek jsou tepelně modřené.

V levé části číselníku nalezneme malou sekundovku, jejíž černá tištěná stupnice je zvýrazněna červenou číslicí 60. V pravé horní části číselníku je ukazatel čísla dne a opět číslice 31 je červeně zvýrazněna. V pravé dolní části číselníku se na stupnici +15 až -15 pohybuje ručka časové rovnice udávající odchylku mezi pravým a středním slunečním časem. V levém dolním rohu je okénko, ve kterém se zobrazuje název aktuálního měsíce. Ručky jsou na číselníku rozmístěny lehce asymetricky, což mu dává lehce avantgardní nádech. Číselník je všechno možné, jen ne nudný. Jeho čitelnost je výborná a není žádný problém během okamžiku zjistit žádaný údaj. Hodinové a minutové indexy po obvodu číselníku jsou značeny po celých hodinách (tedy pěti minutách) a tak přesné určení času na minutu, je spíše věcí odhadu.

Veškeré funkce hodinek se ovládají a nastavují pouze korunkou, odpadá tedy laborování s tlačítky, které se čas od času odehrává u některých jiných komplikovaných hodinek. Navíc díky ročnímu kalendáři a výborné přesnosti budete muset s korunkou manipulovat jen velmi zřídka, tedy pokud se vám hodinky nezastaví. Korunka samotná je vyrobena taktéž ze zlata jako pouzdro a je signována logem výrobce. Praktická stránka ročního kalendáře je naprosto nezpochybnitelná, odpadá ruční seřizování při rozdílném počtu dní v měsíci a jediná odchylka nastává jednou za čtyři roky, při roce přestupném, přičemž částka, která se připlácí za věčný kalendář oproti ročnímu, je značná. Chápu, že u kalendáře věčného jde i o prestiž, kterou tato komplikace nese, ale z praktického hlediska se jedná o jeden den jednou za čtyři roky. Někdo bude možná pochybovat o významu časové rovnice, ale dle mého názoru je to zajímavá astronomická komplikace a astronomických komplikací není nikdy dost. A vůbec, věděli jste, že pojem „akademická čtvrthodinka“ pochází právě z tohoto rozdílu mezi pravým a středním slunečním časem? V historii lidstva bylo totiž jisté přechodné období, kdy se lidé řídili středním slunečním, chcete-li „občanským“ časem, který je pořád stejný, a zatímco jiní se řídili pravým slunečním časem, který se během roku mění. Při svém maximu dosahuje tato odchylka až cca 15 minut. Takže teď už víte, jak vznikla akademická čtvrthodinka a proč je dobré znát pravý sluneční čas.

Příjemný je i černý aligátoří řemínek se zlatou trnovou sponou. Je velmi tenký a poddajný. Tlustší řemínek by narušoval jemnou siluetu hodinek. Osobně preferuji klasickou trnovou sponu, překlápěcí spona je možná pohodlnější k manipulaci, ale trnová spona je dle mého názoru klasičtější.

Několik slov závěrem

Model 1966 Annual Calendar and Equation of Time je dle mého názoru asi nejvydařenějším modelem celé řady 1966. Elegantní design a špičková technologie se zde snoubí v jeden dokonalý celek, nebude tedy náhoda, že je mimo jiné nosí i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Málokteré jiné hodinky nabídkou tolik funkcí v tak krásném a neokázalém balení.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme butiku Girard-Perregaux v Praze.