Už pár let nosím svoje Seiko SBDC003 „Sumo“ v modrém provedení a na přímé srovnání s černým jsem se těšil. A ta chvíle nadešla.

Před pár lety jsem se dlouze rozhodoval, která suma si koupím – jestli černá nebo modrá. Vyhrála to černá. Ale zrovna jsem je nemohl sehnat a naskytla se příležitost koupit SBDC003 a dopadlo to tedy jinak. Až na barvu číselníku a vložky otočné lunety jsou hodinky identické. Ale to jsem trochu přeskočil, proč zrovna Seiko Sumo? Protože to jsou úžasné hodinky – a tentokrát nepřeháním ani trochu! Jsou jedním z výsledků vývoje, který probíhá desítky lett, kdy firma Seiko hledá, jak vyrábět vodě i jinak odolné hodinky (a to nejen s mechanickým strojkem) se skvělou čitelností na suchu i ve vodě, s masívní luminiscencí, rozumně přesné a to vše dostupné i finančně.

Ocelové nerezové pouzdro o průměru 44 milimetrů (bez korunky) je finišováno kombinací leštěných a kartáčovaných ploch, fotografie napoví. Tvar pouzdra a nožek mi velmi velmi zběžně připomíná řadu Omega Planet Ocean, ale je možné, že podobu tam vidím jen já. Tvar nožek ve mně evokuje špice čepelí samurajských mečů, jestě zřetelněji to pak vidím u řady Seiko Ananta. Ocelová korunka není chráněna výstupky pouzdra, je šroubovací a nese logo výrobce.

A broušená hrana na střechové spojnici dvou leštěných ploch na bocích je… docházejí mi slova, jak se mi to líbí.

Číselník je plochý, ale s kovovými plastickými hodinovými indexy s luminiscencí, index na dvanáctce pak má tak trochu tvar „Cameltoe“, nezdá se vám? V číselníku pak ještě najdeme bíle orámované okénko datumovky. V tomto případě mi ani nevadí bílý datový věnec s černým tiskem. Značka SEIKO a další nápisy (Automatic, Scuba, 200 m) jsou jen tištěné bílou barvou. Číselník kryje lehce zakřivené minerální zodolněné sklíčko Hardlex o průměru 31 milimetrů.

Typický tvar ruček vyplněných luminiscenční barvou asi ze všeho nejvíce připomíná mečovitou čepel, tvar vteřinové ručky popsat neumím. Všechny ručky jsou také vybaveny luminiscenční barvou. Ručky jsou nerezové, leštěné a velmi zřetelné, odečet času je z nich intuitivní v jakýchkoli světelných podmínkách. A luminiscence potápek Seiko je tradičně silná a s dlouhou výdrží. U hodinek Sumo tomu není jinak.

Jednostranně otočnou ocelovou lunetu s barevnou kovovou vložkou jsem už zmínil. Snad ještě doplním, že při otočení o 360 stupňů uslyšíte 60 kliků aretace.

Ocelové nerezové dýnko je k pouzdru připevněno obvyklým šroubováním. Obvyklé – pro vyšší řady hodinek Seiko vhodných pro využití i ve vodě – je i plastické logo „vlna“ ve středu. Na dýnku najdeme i nezbytné technické údaje.

Srdcem hodinek je Seiko inhouse automatický kalibr 6R15 (hacking, datum, ruční nátah). Tento strojek je pověstný svojí odolností a přitom přesností. Moje hodinky se vhodným odkládáním na noc do vypozorované polohy podařilo udržet třeba i celý týden s nulovou odchylkou. Příjemná je také rezerva nátahu, celých 50 hodin.

Na ruce hodinky drží ocelový nerezový tah z plných článků (žádný skládaný plech alias „depilátor“). Zaslechl jsem hlasy, že je u pouzdra hodinek úzký a že by mu prospělo ne 20, ale 22 milimetrů. Ale já si stále myslím, že ten rozdíl opticky hodinkám nevadí, a že užší tah jen napomáhá pohodlnému nošení hodinek. Překlápěcí ocelová spona s pojistkou proti otevření pak má i neoprénovou extenzi a hodinky je tedy možné jednoduše a rychle upravit pro nošení do vody. Na svých hodinkách uvažuji o výměně spony za tu ze Seiko Marinemaster. Ne, že by to bylo třeba, ale prostě se mi to tak víc líbí.

A moje osobní dojmy z nošení hodinek Seiko Sumo – byť v modrém provedení? Jsou to jedny z nejhezčích a nejpraktičnějších hodinek, co mi prošly rukama. A navíc nestojí moc. Seiko Sumo jsou moje „stálice“.

„Suma“ jsou tedy velmi líbivé, odolné a přesné hodinky a za velmi rozumné peníze. Srovnání vždycky trochu napadá na nohu, ale když už jsem výše zmínil značku Omega, nebál bych se u toho srovnání zůstat. A protože je tu léto a určitě se vám hodí nějaké hodinky k vodě, Suma mohu jen doporučit! A jestli to budou Sumo černá, modrá nebo oranžová? Jsou si tak podobné a přitom každé trochu jiné, chybu neuděláte ani s jedněmi.

Za zapůjčení děkujeme AZwatch.cz.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.