Olympiáda v Montrealu v Kanadě v roce 1976 přinesla Československé republice mimo jiné dvě zlaté medaile. Josef Panáček získal jednu za střelbu na skeetu a Anton Tkáč za cyklistický sprint. A Helena Fibingerová vrhla koulí na bronzovou… Firma Omega byla, samozřejmě, u toho. Byl to zajímavý rok nejen z hlediska sportovních výkonů. V tomtéž roce představila firma Omega i tyto hodinky – jako limitní edici sportovního chronografu s převratnými technologiemi. Tyto hodinky jsou obvykle považovány za první hybridní hodinky s analogovým zobrazením času ručičkami a současně dvěma digitálními dispeji, které tu jsou především pro funkce chronografu.

V ocelovém nerezovém hranatém pouzdře se zaoblenými hranami o rozměrech 46×34 milimetrů a tloušťce 12 milimetrů je toho opravdu hodně. Však také původní manuál k těmto hodinkám je silný téměř jako telefonní seznam. Hodinky zobrazovaly čas, datum, uměly stopnout časové intervaly s přesností na 1/100 vteřiny, mezičasy, časy jednotlivých kol. A to vše se ovládalo třema tlačítky a korunkou – vlastně čtvrté tlačítko je přímo v korunce.

Nad technickými parametry se možná dnes někdo ušklíbne, pokrok více než jedné generace je prostě pokrok. Ale věřte mi, tohle byla kdysi budoucnost hodinek. A stále je to překrásný kousek – a dokonce vzhledem ke svým rozměrům i běžně nositelný. Ve své době to musely být neskutečně velké hodinky, standard pánských hodinek v té době byl někde mezi 36-38 mm a hranaté hodinky působí na ruce obvykle jako větší.

Vodotěsnost pouzdra – podle tehdejšího označení „Water resistant“. Dýnko hodinek je stejně jako pouzdro jemně kartáčované. Jsou na něm dva znaky – obvyklý mořský koník Semasterů a olympijský kříž „Za zásluhy“, který si firma Omega za svoji dlouholetou podporu různých sportovních odvětví rozhodně zasloužila. Dýnko k pouzdru připevňují čtyři šroubky.

Analogový číselník s datovým okénkem a dvojici LCD displejů kryje safírové sklíčko. A je pravdou, že i na tomto archívním kousku na něm není ani náznak nějakého poškození.

Integrovaný nerezový tah s překlápěcí sponou ke sportovním hodinkám patří a hodinky se s ním nosí velmi příjemně. V dobách plechových Rolex tahů byl tento vyroben už z plného nerezu, pouze signovaná spona je plechová a bez pojistky. A hodinkám tah vážně sluší.

Kalibr použitý v hodinkách nese označení 1611 „Albatros“. V hodinkách sice odměřuje čas křemenný krystal o frekvenci 32 KHz, ale i tak je to krásná ukázka mechanické výroby. V kalibru je totiž 15 rubínových kamenů. Kalibr pohání 1,55 voltová baterie a to celých 15 měsíců.

Pokud jste po nich zatoužili, přeji vám hodně trpělivosti při jejich shánění a dostatek peněz, já je zahlédl za cca $2.000. Ale stojí za to.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Podívejte se na zajímavou stránku o opravě těchto hodinek u Piotra Samulika v Polsku. Link mi poslal Mark Nagle (South Africa), který vlastní už dva tyto skvosty.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!