Všímáte si, jaké hodinky mají představitelé hrdinů nebo záporňáků na ruce ve filmu, v televizi? Ne? Pak to s vámi není zas tak vážné. Já si toho občas všimnu. A právě tyto hodinky nosil doktor House v začátcích slavného seriálu. Teď už nosí Casio PROTREK, ale to už je jiný příběh… A příběh, který provází tyto hodinky, asi funguje. Sám jsem si je (skoro) koupil. Zkusím vám je představit podrobněji.

S hodinkami značky Hamilton se můžeme setkat už od roku 1892, kdy byla založena společnost The Hamilton Watch Company v Lancasteru v Pensylvánii. A už tehdy uměli vyrábět zajímavé a přesné hodinky. Kapesní hodinky Hamilton jste mohli najít při bouřlivém rozvoji železnice v USA, kdy přesné určení času rozhodně mělo svůj význam. Později měly tisíce vojáků a důstojníků tyto hodinky na zápěstí během bojů ve druhé světové válce. A v tradici odolných a přesných hodinek u značky Hamilton pokračují i v dnešních dnech. Některé řady jsou určené pro piloty, vojáky nebo důstojníky. A k tomu patří i tradiční design ruček. Hodinky King Automatic jsou v produkci firmy od roku 2004.

King Automatic jsou spíše subtilnější hodinky, ocelové nerezové pouzdro z oceli 316L má průměr 40 mm. Povrchová úprava je kartáčováním, pouze široká luneta je leštěná. Díky této velikosti se bez problémů vejdou třeba pod manžetu. Rozpětí nožek je 20 mm. Vodotěsnost výrobce určil na 50 metrů – hodinky tedy zvládnou běžný kontakt s vodou a plavání.

V hodinkách je osazeno klenuté safírové sklíčko bez antireflexní vrstvy.

Černý číselník je v části pod číselnými hodinovými indexy gilošovaný. Nápadná na něm jsou netradičně na „12“ umístěná okénka ukazatele dne v týdnu a data. Toto řešení jsem viděl na starších rolexkách. A jak je u vojenských hodinek časté, jsou i tady uvedeny i „odpolední indexy“ – tedy hodiny 13 -24.

Tradiční zahrocené ručky umožňují jednoduché a přesné odečítání času. I na nich je luminiscence, ale u hodinek Hamilton nebývá silná a nemá většinou dlouhou výdrž.

Šroubovací signovaná korunka má příjemnou velikost a ovládání hodinek je s ní jednoduché a jisté. Částečně je chráněna před poškozením výstupky pouzdra.

Dýnko je také ocelové s průhledem na strojek. Do pouzdra je pevně zašroubované.

Švýcarský kalibr je ETA 2834 – s ukazatelem dne v týdnu. Je to mechanický automatický kalibr s možností ručního nátahu, hackingem vteřinovky a rychlopřeklápěním ukazatelů data a dne v týdnu. Výrobce vygravíroval svoji značku na rotor, jiné úpravy jsem na něm nenašel.

Hodinky je možno mít i s nerezovým tahem, já je měl v ruce na koženém řemínku s jazýčkovou sponou. Řemen se mi líbil – jak barevně, tak bytelností svého provedení.

Koupí těchto hodinek získáte spolehlivý, praktický a hezký nástroj pro měření času. Výhodou je jejich univerzálnost, je možné je mít na zápěstí i v obleku, hodí se i k džínám a když si je budete chtít vzít na výlet do hor, tak to nebude vypadat nepatřičně. Já je mohu jen doporučit. A ještě link na stránky výrobce.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album fotografií hodinek.