Po stánku Glycine jsme pokračovali ke zcela odlišné hodinařině. Firma Glashütte Original má velmi zajímavou historii. Někde na počátku byla firma A. Lange & Söhne založená v roce 1845. Tu posléze pohltila společnost VEB Glashütter Uhrenbetriebe (GUB) a z ní následně v roce 1994 vznikla Glashütte Original. Vše se odehrávalo v malém německém městečku Glashütte. Zajímavostí rozhodně je fakt, že si vyrábí vlastní strojky a vyvinula 10 inovací kalibrů. V současnosti je Glashütte Original součástí koncernu Swatch.

Hodinky Glashütte Original charakterizuje ruční zpracování, inovace a haute horlogerie. Tomu samozřejmě odpovídá jejich cena.

Krásné černé Senator Navigator WorldView – a co o nich víme? Obsahují automatický strojek 39-47, s 39 kameny a rezervou nátahu 40 hodin. Pouzdro je relativně velké – v průměru 44 mm a je vyrobené z nerezové oceli. Sklíčko mají safírové s antireflexem. Určením bych je viděla na casual, tomu také odpovídá voděodolnost 5 ATM. Dovedu si je představit i na dámském zápěstí!

Nepřehlédnutelné byly PanoInverse XL.Vyrábějí se v několika provedeních pouzdra (bílé zlato, růžové zlato, nerezová ocel), uvnitř je strojek Kalibr 66 s manuálním nátahem. Pouzdro v průměru měří 42 mm, na výšku 11,2 mm. Nejsou moc voděodolné, výrobce deklaruje 3 ATM. Safírové sklíčko kryje číselník a průhled v dýnku. Dýnko je přišroubované. Ozdobou je bez diskusí část strojku zabudovaná do a nad číselník. Designéři chtěli vytvořit hodinky, jejichž majitel se při pohledu na hodinky bude ohromen nejen krásou číselníku, ale také strojkem. Co myslíte, povedl se jim tento záměr?

Jak už jsem zmínila, firma Glashütte Original patří mezi inovátory v oblasti strojků. Proto v Basileji nemohla chybět výstavka vlastních kalibrů.

Přes turbulentní historii se Glashütte Original podařilo udržet vysokou kvalitu vyráběných hodinek. Hodinky se dodnes skládají ručně, u některých trvá i týdny, než opustí závod a putují ke svému budoucímu majiteli. Produkce tak činí několik tisíc kusů ročně. Máte své Glashütty? Važte si jich, na světě jich zas tolik není.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.