V Basileji jsme také navštívili stánek švýcarské hodinářské firmy Zenith.

Kdo do hodinkového světa nakoukl byť jen jedním okem, určitě mu něco říká „El Primero“. A pro nás méně znalé je tu malé seznámení. El Primero je inhouse chronografový kalibr, s 36.000 půlkyvy za hodinu a s přesností 1/10 vteřiny. Je to taky první mechanický kalibr s automatickým nátahem a komplikací chronograf. Ony to byly trochu dostihy, kdo ho bude mít první. Prý byly o měsíc dřív Seiko s kalibrem 6139. Ale takové už jsou dějiny, někdy není jasné, kdo je vítěz a kdo je druhý.

K historickým kořenům značky odkazovaly historické hodinky Zenith s leteckou minulostí. Hodinky jsou i po letech krásné, škoda jen, že ručky neměly obnovenou luminiscenční výplň.

Moc se mi líbily Zenith Winsor Annual Calendar s kalibrem El Primero 4054. Škoda jen, že o nich není více informací na oficiálních stránkách Zenith… A tak jen podle zběžného pohledu víme, že mají annuální kalendář a chronograf, celé provedeno ve zlatě. Krásná ozdoba pánského zápěstí!

Dalšími špičkovými hodinkami s kalibrem El Primero, tentokrát El Primero 4035D, byly Zenith s komplikací tourbillon. Nejsou to žádní drobečkové, pouzdro měří 44 mm, je však úžasně tenké – pouhých 7.55 mm. Automatický strojek má rezervu nátahu 50 hodin, 35 kamenů. Na číselníku najdeme chronograf, modřenou centrální vteřinovou ručku, hodinovou a minutovou ručku z růžového zlata a pokryté Superluminovou SLN C1, a tourbillon na pozici „11“. Indexy jsou z růžového zlata a zvýrazněné Superluminovou. Pouzdro je vyrobené z růžového zlata, číselník kryje safírové sklíčko s oboustranným antireflexem. Nemusíte se bát si s nimi umýt ruce či jen tak si zaplavat, mají voděodolnost 10 ATM.

Přehlédnou nešlo hodinky řady Classic, s kalibrem Elite – a kolekci Captain Central Second. Jsou to nejklasičtější oblekovky, jaké si můžete představit. Jednoduchost si podává ruku s vnitřní krásou. Tyhle hodinky budou mít styl i za padesát let. A co o nich víme? Jak už bylo řečeno, tiká v nich automatický inhouse kalibr Elite 670 s 27 kameny, výškou pouhých 3.465 mm a s 28.800 půlkyvy za hodinu. Rezerva nátahu se pohybuje kolem 50 hodin. Pouzdro je nerezové, 40 mm velké a 8.1 mm vysoké. Pod manžetu košile akorát. Na číselníku najdeme okénku datumovky, na pozici „6“ a rhodiem a zlatem pokryté ručky a indexy. Číselník kryje klenuté safírové sklíčko s oboustranným antireflexem.

Stánek Zenith jsem opouštěla jen nerada. Jen škoda nepřítomnosti dámské řady Ladies, protože třeba hodinky s měsíční fází nebo s tourbillonem… Asi bych se neodtrhla nikdy.

Tak nashledanou u stánku Zenith na BaselWorld 2012!

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album fotografií ze stánku Zenith.