Japonská firma Seiko je známá produkcí cenově dostupných a kvalitních mechanických hodinek. V této recenzi bych se rád podělil o své zkušenosti s modelem Seiko SCVS003, který jsem měl zapůjčen na týdenní testování.

Úvod a technická data

Model SCVS003, mezi příznivci hodinek Seiko zvaný též „Spirit“, jsou elegantní mechanické hodinky, vhodné takřka pro každou příležitost. Pouzdro z nerezové oceli má průměr 37,5 mm bez korunky a tloušťka pouzdra je příjemných 11,5 mm. Černý číselník s plastickými nerezovými indexy je překryt plochým safírovým sklem, dle výrobce s vnitřní antireflexní vrstvou. Šířka uchycení řemínku je 20 mm a hodinky jsou standardně dodávány na kvalitním ocelovém náramku. Šroubovací dýnko s průhledem na strojek, který je z Hardlexového skla (tvrzené minerální sklo používané firmou Seiko), umožňuje pohled na automatický strojek Seiko 6R15.

Strojek Seiko 6R15 se svými vlastnostmi vyrovná konkurenčním strojům švýcarské provenience. Efektivní systém oboustranného automatického nátahu je doplněn o možnost ručního nátahu, která starším strojkům Seiko chyběla, takže již nemusíme hodinkami „štěrchat“, aby se natáhly potom, co se zastavily. Pro pohodlné a přesné nastavování času slouží hacking, funkce zastavení sekundové ručky (a celých hodinek) při vytažení korunky. Rezerva nátahu je více než uspokojivých 50 hodin při plném natažení. Nárazuvzdorné uložení setrvačky je zajištěno systémem Diashock, používaným pouze firmou Seiko, avšak funkčně se nijak neliší od jiných nárazuvzdorných uložení setrvačky (Incablok, KiF). Počet ložiskových kamenů je 23. A navíc je velmi pěkně a decentně zdobený.

Strojek je vybaven i ukazatelem data, zde na pozici „3“. Rychlé nastavení data je možné po vytažení korunky do první pozice.

Vodotěsnost je 100 metrů, což je hodnota pro běžné denní nošení ideální a dle údajů firmy Seiko by to mělo stačit i na plavání.

Moje dojmy z nošení

První věc, která mě zaujala, je kvalita zpracování ocelového pouzdra. Leštěné plochy jsou kombinované s plochami broušenými a pouzdro celkově působí dojmem, za který by se nemusely stydět ani několikanásobně dražší hodinky. Korunka je dost velká na to, aby zajistila bezproblémové ovládání hodinek, či jejich případné natažení. Nese vygravírované velké S jako logo výrobce – dobrý detail, gravírování je skutečně hluboké a působí dobrým dojmem.

Velmi dobře je zpracován i ocelový nerezový náramek, jehož články jsou z plného materiálu (ne žádný skládaný plech známý z levnějších hodinek) a ani jeho koncovky nejsou pouze plechové výlisky. Jednoduchá spona s pojistkou zaručuje pohodlnou a bezproblémovou manipulaci. Pro potřeby testu jsem však hodinky nosil na koženém velmi kvalitním koženém řemenu Hirsch, který dal hodinkám lehce jiný rozměr.

S elegantním tvarem pouzdra dobře koresponduje jednoduchý, lehce lesklý, černý číselník. Hodinové indexy jsou plastické, vyrobené z nerezové oceli, přičemž index na 12. hodině je od ostatních odlišen svou velikostí. Minutová (a sekundová) stupnice je řešena jednoduchým bílým potiskem, přičemž jsou vyznačeny i zlomky sekund. Harmonii číselníku lehce narušuje datumové okénko na pozici „3“, které je však stříbrně orámováno a datumový věnec je černý, tudíž datum nepůsobí příliš rušivě. Luminescenční body tvořené barvou LumiBrite jsou umístěny nad hodinovými indexy a zajišťují tak pohodlné odečítání času i po tmě.

S celkovým designem hodinek velice hezky korespondují jednoduše tvarované nerezové ručky, hodinovka a minutovka mají tvar velmi podlouhlých trojúhelníků, tento tvar bývá v angličtině označován jako „dagger hands“, jejich tvar by měl tedy evokovat tvar dýky. Nelze přehlédnout ani to, že ručky jsou lehce profilované – mají velice jemně zvýšenou středovou linii, dává jim to trošku větší hloubku a prostorovou výraznost. Jak hodinová, tak minutová ručka jsou vyplněny barvou LumiBrite, takže jsou čitelné i po tmě. Sekundová ručka, taktéž nerezová, je zakončena malým očkem a ze všeho nejvíc připomíná jehlu.

Takže jak se mi vlastně nosily? Musím říct, že velmi dobře. Tvar pouzdra dobře sedí na zápěstí. V kombinaci s koženým řemenem, který já osobně na nošení preferuji, se nosily velice příjemně. Rozměry hodinek jsou podle mě pro denní nošení naprosto ideální, není problém je schovat pod košili, což je v kombinaci s černým číselníkem takřka předurčuje do role hodinek k obleku. Současná móda nošení velkých hodinek jako by se jich netýkala, vypadají skvěle, tak jak jsou, díky velké ploše číselníku totiž vypadají mnohem větší, než ve skutečnosti jsou. Nosil jsem je takřka všude krom sportu a bezezbytku splnily má očekávání. Skvělá čitelnost za všech světelných podmínek, jednoduchý a ke všemu se hodící design a v neposlední řadě velmi dobrá přesnost – celý týden hodinky vykazovaly stabilní odchylku cca -5 sekund denně. Dokonce jsem zjistil, že datum může být celkem praktické a užitečné.

Několik slov závěrem

Hledáte-li hodinky vhodné jak pro každodenní nošení, tak pro občasné nošení k obleku a přitom nechcete utratit desítky a desítky tisíc? Seiko SCVS003 může být řešením! Kvalitní, dobře zpracované, dobře čitelné hodinky, které se dají sehnat za skvělou cenu. Vodotěsnost do 100 m je dostatečná na to, aby hodinky přežily, pokud se s nimi rozhodnete například plavat. Dobrá luminiscence pomůže, když je zrovna tma a díky datumovce máte přehled, co je vlastně za den. Za sebe musím říct, že kdybych neměl hodinek takovou spoustu, určitě bych si Seiko SCVS003 pořídil, za těch pár dní na ruce jsem měl možnost poznat jejich kvality a po skončení testu jsem se s nimi jen těžko loučil.

P. S.: Model Seiko SCVS003 je již v současnosti na trhu nahrazován novějším modelem Seiko SARB033. Hodinky jsou si podobné jak vejce vejci, rozměrové rozdíly jsou v řádech desetin milimetrů a SARB033 mají např. jiný font písma na číselníku. Tyto rozdíly jsou tak drobné, že můžu prohlásit, že tato recenze se klidně může vztahovat i na model SARB033, který jsem měl taktéž možnost zběžně prohlédnout a žádný podstatnější rozdíl, který by mi zabraňoval toto prohlásit, jsem nenašel.

Za zapůjčení hodinek děkuji internetovému obchodu AZWATCH.cz

Autor textu: Tada

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií Spiritů.