Celkem často se mě lidé ptají, jaké že si mají koupit hodinky? Moje obvyklá odpověď je – „A jaké vám udělají radost?“ Ale když se někdo ptá dál, měl bych nejdříve zjistit něco o tom, co vlastně majitel od svých nových hodinek čeká a má první otázka směřuje ke způsobu pohonu hodinek.

Steinhart Ocean-1 GMT – automatický nátah

Mluvím, samozřejmě, o hodinkách, které mají zobrazování času analogové, tedy ručičkami. Digitálky, to je úplně jiný případ. No, vlastně znám hodinky, které sice mají mechanický strojek, ale zobrazení času digitální, ale toto řešení je obvykle neskutečně drahé.

Výhody quartzového strojku jsou jasné – o hodinky se nemusíme po dobu životnosti baterie prakticky vůbec starat. Quartzové strojky běží stále, obvykle se přesností vejdou do několika vteřin za měsíc. A teplotně stabilizované strojky mohou mít přesnost i v rámci několika vteřin ročně. Bývají také, vzhledem k menšímu počtu pohyblivých mechanických dílů, i odolnější vůči nárazu. S hodinkami téměř nemusíme manipulovat, snad jen při překlápění data podle různého počtu dní v měsíci, takže většinou jednou za dva měsíce seřídit datum. A ještě nastavení letního nebo zimního času. I to je u některých hodinek vyřešeno přijímáním rádiového časového signálu. Hodinky se každodenně nejen přesně seřídí, ale i nastavení data a přechod z letního na zimní čas (a naopak) zvládnou samy.

Casio RadioControlled WVA-430TDE-1A2VER – solární dobíjení, rádiové seřizování

A nevýhody? Když dojde baterka, nejdou. Nejen, že nejdou přesně, ale nejdou vůbec a musíme baterku vyměnit, nejlépe u hodináře a můžeme rovnou třeba nechat zkontrolovat vodotěsnost. Ale i to je vyřešeno u některých hodinek – dobíjením baterie energií světla slunce (EcoDrive, Solar) nebo pohybem (Kinetic).

A ještě jedna nevýhoda, ryze subjektivní – u málokterých hodinek snáším „skákání“ vteřinovky jak na hodinách v nádražní čekárně, plynulý pohyb vteřinovky mám prostě mnohem raději.

Traser P 6502 Navigator – quartz

Mechanické strojky jsou obecně zranitelnější a vyžadují více vaší pozornosti. Mechanické strojky s ručním nátahem musíte každodenně natahovat. Pokud ovšem nemáte hodinky, které mají rezervu nátahu třeba týden nebo i měsíc! Automatické strojky získávají svoji energii z pohybů vaší ruky a při běžném pohybu není jiné natahování třeba. Ale když hodinky odložíte, třeba na víkend, nejspíš se vám zastaví.

Prim kalibr 50, typ 0-51 – ruční nátah

Na automatické seřizování rádiem rovnou zapomeňte. A nastavování kalendáře? Pokud máte annuální nebo perpetuální zobrazení data, nemusíte se tím zabývat a buď 4 roky anebo zhruba sto let. Ale tato řešení jsou velmi, velmi drahá.

Dostupnost technologie výroby přesných hodinek urazila za posledních zhruba sto let dlouhou cestu. Mechanické automatické nebo ručním nátahem poháněné strojky umí být velmi přesné. Některé švýcarské strojky mají i certifikát (COSC), který garantuje, že strojek prošel kontrolou a hodinky budou přesné v rozsahu několika málo vteřin denně. A občas se potkáme se zvlášť podařenými a vyladěnými kousky, které přesností chodu dohánějí quartzové strojky a odchylka se vejde do několika málo vteřin za měsíc.

Citizen NP3000-54A – automatický nátah

Máte rádi tikání hodinek? Já moc. Zvuk, který slyšíme, je dán pohybem kotvy a setrvačky. Už proto stojí za to přemýšlet o mechanických hodinkách. A dalším mým důvodem pro volbu mechanických strojků je plynulejší chod vteřinovky. Ne poskakování po vteřinových indexech, ale plynutí… No dobře, i tohle je už u hybridních strojků s podílem elektroniky při konstrukci vyřešeno – technologie ladičkových strojků anebo Seiko technologie Spring Drive má plynulejší pohyb vteřinovky, než můžeme vidět u mechanických strojků.

Steinhart „Nav B Chrono 47 mm “ – automatický nátah

Někdy se mluví o „duši“ mechanických hodinek. Nevím, já jsem žádnou neviděl, možná je, možná není. Myslím, že spíš je to o tom, co kdo u hodinek hledá. Někdo bezproblémový spolehlivý a přesný provoz – pak asi sáhne po quartzovém modelu. A v někom zůstal větší kousek kluka (nebo holky), který si hrál se stavebnicí Merkur a zdobený mechanický strojek, který vykukuje z průhledu v dýnku mechanických hodinek je pak pro něj (nebo ni) důležitější, než nevýhody, které mechanické řešení s sebou přináší.

A co cena? Tedy – kolik za to zaplatíme? Nebudu se zabývat inhouse strojky s mnoha komplikacemi, to je vždycky drahé řešení, ale i tak mechanické strojky bývají dražší, než quartzové. Ten rozdíl není tak velký, jak by se mohlo jevit při pohledu na cenovky srovnatelných mechanických a bateriových hodinek. Ale o něco dražší bývají. Není se co divit, náročnost výroby mnoha titěrných dílů s neuvěřitelně malými výrobními tolerancemi se někde zobrazit musí.

Archimede Pilot XLH – ruční nátah

Je ale možné koupit slušné, přesné a odolné mechanické hodinky za cenu podobného quartzového modelu.

Jaký je tedy můj závěr? Žádný. Jen ve vzduchu zůstává moje původní otázka – „Jaké že to hodinky vám udělají radost?“

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

A co vy máte raději? Mechanické nebo baterkové strojky?

Jestli se vám článek líbil, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!