Před časem jsem fotografoval tyhle překrásné hodinky, kterých firma Orient vyrobila ke svému šedesátému výročí pouze 1.500 kusů. Zkusím vám je krátce představit.

Pouzdro se vyrábí ve dvou variantách, v leštěné nerezové, kterou vám představuji (Ref. WV0011DT), a ještě v pozlacené (4 mikrony). Rozměry obou variant jsou stejné, průměr bez korunky je (pouhých) 39 milimetrů. Celková tloušťka hodinek je 11,6 mm, v nožkách měří 20 mm. Vodotěsnost je (vzhledem k určení hodinek – oblekovky) dostatečných 30 metrů.

Korunka má překrásný tvar a i ona je signována kurzívním logem. Velikost je tak akorát pro ruční nátah.

Minerální sklíčko má krásný klenutý tvar, i ono připomíná historické kořeny těchto hodinek.

Pod sklíčkem je číselník. Krásný, bílý s plastickými hodinovými indexy, lesklým rámečkem kolem datumového okénka na pozici „3“ a ukazatelem rezervy nátahu na pozici „12“. Potisk je proveden velmi příjemým fontem, znovu s odkazem na font používaný u řady Orient Star v padesátých letech. Při podrobnějším pohledu je vidět, že číselník není hladký, ale velmi zajímavě jemně kartáčovaný do paprsků.

Leštěné nerezové ručky špičatého tvaru mají v průřezu trojúhelníkový tvar. Minutová velmi zajímavě kopíruje tvar sklíčka – je mírně zahnutá na konci. Luminiscenci na nich nehledejte. A tři ručky doplňuje – pro hodinky Orient – typická čtvrtá, ukazatel rezervy nátahu s půlměsícovitým subciferníčkem.

 

Plné leštěné dýnko sice neumožňuje pohled na kalibr, ale nese gravírované nápisy odkazující na významné výročí. A také ukazuje jedinečné číslo v řadě limitní edice.

V hodinkách tiká (21.600 půlkmitů za hodinu) inhouse kalibr 48N40, který se používá i v řadě OrientStar Royal. Je to automatický strojek s ukazatelem rezervy nátahu (40 hodin) a datem. Obsahuje 21 kamenů a umí i hacking (zastavení vteřinovky při seřizování).

Hodinky mají nasazený kožený řemen se signovanou sponou.

Jak už jsem psal, hodinky jsou určeny do obleku, a věřím, že udělají spoustu parády. Ani se nechce věřit, že nestojí ani sto tisíc, ani padesát, dokonce ani dvacet. K sehnání byly za cenu kolem 10 tisíc korun ($ 600). K neuvěření, že?

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Za zapůjčení děkujeme Viktorovi.

Album všech fotografií.