Úvod a technická data

Limitované edice jsou vždy ozdobou portfolia modelů každého výrobce hodinek. Manufaktura Girard-Perregaux má v současnosti v nabídce několik limitovaných modelů. Chronograph „Monte-Carlo 1965“ odkazuje svým vzhledem ke klasickým chronografům z období 40. až 60. let a název odkazuje ke slavné Rallye de Monte-Carlo, konkrétně k roku 1965, kdy zvítězil vůz Mini Cooper S číslo 52.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 38mm, což je v současnost módě velkých hodinek značně neobvyklé. Tloušťka hodinek je 12.3mm, jejíž část tvoří klenuté safírové sklo s antireflexní vrstvou. Dýnko je ocelové, bez průhledu na strojek, zajištěné sedmi šroubky – jištění dýnka šroubky je velmi typické pro manufakturu Girard-Perregaux. Plné dýnko bez průhledu bylo zvoleno bezpochyby z toho důvody, aby bylo kam umístit signaturu limitované edice. Vodotěsnost je výrobcem udávána na 30M, což je pro běžné denní nošení dostatečná hodnota, ale do většího kontaktu s vodou by hodinky přijít neměly.

Uvnitř hodinek nalezneme manufakturní strojek Girard-Perregaux GP033C0 s automatickým nátahem. Strojek má značně nadprůměrných 63 ložiskových kamenů a frekvenci 28.800 kmitů/hod., rezerva chodu je 46 hodin, což je u obdobných hodinek v zásadě standardní hodnota. Strojek obstarává krom klasické hodinové, minutové a malé sekundové ručky, i funkci chronografu s centrální sekundovou ručkou, minutovým a hodinovým sčítačem. Na pozici půl páté nalezneme i malé datumové okénko.

Hodinky mají hnědým koženým páskem s ocelovou překlápěcí sponou. Ač výrobce jako materiál řemínku uvádí aligátoří kůži, jeho hladká textura mi připomíná spíše velmi jemnou teletinu.

Moje postřehy

Pokud mám být zcela upřímný, tak se musím přiznat, že Chronograph „Monte-Carlo 1965“ jsou hodinky, které mi skutečně učarovaly. Poprvé jsem se s nimi setkal již více než před rokem, při své první návštěvě pražského butiku Girard-Perregaux. Takže se obávám, že nebudu schopen příliš objektivního hodnocení.

Začal bych pouzdrem. Jak už jsem se zmiňoval výše, je vyrobeno z nerezové oceli. Luneta je leštěná a boky pouzdra jsou matně kartáčovány. Se svým průměrem 38mm se hodinky v současnosti řadí mezi ty menší, ale pro mě osobně je tato velikost naprosto vyhovující. Díky velkému číselníku a velmi tenké lunetě působí hodinky opticky větším dojmem. Velice dobře jsou tvarovány i nožky pro uchycení řemínku, které dobře kopírují tvář zápěstí, jak je u většiny hodinek Girard-Perregaux zvykem. Na pravé straně najdeme klasický umístěná kulatá tlačítka pro ovládání chronografu, jejichž velikost a tvar považuji za naprosto perfektní. Korunka svou velikostí a tvarem odkazuje k dobám, kdy byl u hodinek stále obvyklý pouze ruční nátah.

Číselník je do detailu propracovaný a velmi dobře promyšlený. Dominují mu tři subciferníky na pozicích 3,6 a 9, které slouží jako sčítače chronografu (6 a 9) a malá sekundová ručka (3). Bez povšimnutí nelze nechat ani to, že subciferníky jsou lehce zapuštěné, což dává číselníku krásně plastický vzhled. Hodinové indexy jsou plastické arabské číslice z leštěné nerezové oceli. Ručky jsou velmi jednoduché a skvěle čitelné. Hodinovka a minutovka mají jednoduchý zašpičatělý tvar připomínající list trávy, jsou z leštěné nerezové oceli a pokryty luminiscenční barvou. Ručky na sčítačích chronografu a malá sekundovka mají všechny stejný tvar a jsou taktéž z leštěné nerezové oceli. Velice výrazně působí velká sekundová ručka chronografu, která je zářivě červená. Červená, černá a bílá jsou barvy, které na číselníku dominují. Samotný číselník je černý, různé stupnice na něm pak bílé a některé detaily jsou zvýrazněny červenou barvou. Dle mého názoru velice vyvážená barevná kombinace, která je i praktická – číselník je perfektně čitelný. Na úplném okraji číselníku můžeme nalézt číselnou stupnici tachymetru, která slouží pro měření rychlosti pomocí chronografu. Datumovka (kterou bych osobně klidně oželel) je umístěna mezi číslicemi 4 a 5, toto řešení nalezneme i na jiných hodinkách Girard-Perregaux a z mého pohledu je v pořádku. Datový věnec je bílý a číslice jsou červené – dobře zapadá do černo-bílo-červené barevné kombinace číselníku.

Velice dobrý dojem ve mně zanechal i řemínek, který je k hodinkám standardně dodáván. Hnědá barva s bílým prošitím hodinkám velmi sluší. Výrobce uvádí, že je vyroben z aligátora, ale jelikož postrádá typickou texturu, vypadá spíš jako z velmi jemné teletiny. Překlápěcí spona bez pojistky umožňuje rychlé nasazení i sundání hodinek a nemám proti ní žádné výhrady.

Oproti většině hodinek Girard-Perregaux nemá tento model dýnko se safírovým průhledem, ale pevné ocelové dýnko. Na něm jsou vygravírována jména závodníků, kteří v roce 1965 zvítězili s vozem Mini Cooper S číslo 52 v Rallye de Monte Carlo. Chybějící průhled na strojek mi nevadí. Ústrojí chronografu je beztak montováno na číselníkovou stranu strojku, tudíž by skrz průhled stejně nebylo nic vidět. Takže gravírování označující limitovanou edici mi přijde příhodnější, než postradatelný průhled na strojek.

Korunka i tlačítka svou velikostí a klasickým rozmístěním napomáhají velice snadnému ovládaní veškerých funkcí hodinek. Tedy ani po funkční stránce není co vytknout. Všiml jsem si, že tlačítka chronografu kladou trochu větší odpor, než je obvyklé, ale rozhodně bych to neoznačil za chybu. Rezerva nátahu automatického strojku je dostatečná, takže při občasném odložení by se hodinky neměly hned zastavit, a jsem si jistý, že i přesnost bude na vysoké úrovni. Udávaná vodotěsnost 30M může leckoho odradit, ale ruku na srdce – kdo by chtěl nosit takovéhle hodinky někam do vody?

Několik slov závěrem

Girard-Perregaux Chronograph „Monte-Carlo 1965“ jsou velmi zajímavé hodinky a to z mnoha důvodů. Jednak je to jejich „retro“ vzhled, který je přitom značně nadčasový. Dalšími důvody může být fakt, že se jedná o limitovanou edici, jejíž spojení s automobilovými závody může být pro potencionální kupce velice lákavé.

Jen těžko bych v paměti hledal další hodinky, na kterých by bylo tolik věcí správně a nic špatně. Skutečně nemám nic, co bych hodinkám Girard-Perregaux Chronograph „Monte-Carlo 1965“ vytknul. Perfektní zpracování a dokonalá souhra všech detailů z nich činí mimořádně atraktivní hodinky. Atraktivita tohoto modelu je o to vyšší, že se jedná o limitovanou edici 250 kusů a jejich ideologické sepětí se slavným závodem může být pro někoho také mimořádně atraktivní. Celkově se jedná o mimořádně vydařené hodinky, které mě skutečně oslovily!

Autor textu: Tada

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album velkých fotografií.