Rád bych vám dnes představil hodinky, které vznikly jako pocta letcům, kteří se zúčastnili Bitvy o Británii v roce 1940.

Hodinky jsou z dílny Christophera Warda, londýnského hodináře, s jeho produkcí jsem se už několikrát potkal. A vždy to byly nápadité a kvalitní hodinky s dobrým poměrem cena/výkon a nejinak je tomu i v tomto případě.

Kulaté pouzdro z nerezové oceli (316L) není velké, jeho průměr je 38 milimetrů, ale poměr jeho tloušťky je příznivý, pouzdro má jen 10,8 mm. Povrchová úprava je matná, saténový lesk.Vodotěsnost pouzdra je 100 metrů, dostačuje tedy na všechny běžné aktivity.

Hodinkám dominuje krémový číselník se znakem RAF a připomenutím bitvy, jejíž jsou hodinky poctou. Jednoduché číselné indexy zase připomínají vojenské hodinky z té doby. Na číselníku je pak už jen označení výrobce a datumové okénko, kupodivu mi nevadí ani bílý datumový věnec. Černé ručky s luminiscenční výplní pak svým tvarem připomínají listy vrtule stíhaček té doby.

Číselník a ručky jsou kryty safírovým sklíčkem odolným proti poškrábání s vnitřním antireflexem.

Ocelové leštěné dýnko je připevněno sedmi šroubky. Průhled na strojek by byl, myslím, v tomto případě, spíš na škodu. Dýnko kryje švýcarský strojek ETA 2824-2, s automatickým nátahem, rezervou chodu 38 hodin, možností ručního nátahu a hackingu. Korunka nese plastické logo výrobce a je šroubovací do pouzdra. Znovu se tedy jedná o jednoduché, masívní a odolné řešení.

Hodinky se dodávají s hnědým koženým řemínkem se signovanou překlápěcí sponou.

Myslím, že pocta letcům se moc povedla, hodinky jsou vydařené a pohled na ně může připomínat hrdinství a krev, pot a slzy, které bylo nutné obětovat při odporu proti zlu. A cena je – jako obvykle u hodinek Christophera Warda – příznivá. Moje zkušenost s hodinkami z této dílny říká, že jejich robustní provedení je i kvalitní a ledacos vydrží.

Nezbývá, než doufat, že s hodinkami Christophera Warda se budeme setkávat častěji.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album fotografií.