Vloni uteklo už čtyřicet let od tragédie československého horolezectví, při které pod lavinou bahna a kamení zahynulo 14 úžasných mužů, sportovců a kamarádů.

Tragédii, která se stala 31.5.1970 v Peru pod horou Huascarán, si pamatuju jen matně, byl jsem ještě dítě a mnoho věcí mi nedocházelo. Ale smutek, který prožival můj táta, na mne zapůsobil.

Později, když jsem se začal vážněji zajímat o fotografování, jsem znovu narazil na jméno asi nejlepšího fotografa hor, pana Viléma Heckela. Jeho fotografie mne oslovily a často jsem si je prohlížel. Zajímal jsem se také o technické i jiné podmínky, jak fotografie vznikaly. A i teď mi nezbývá, než obdivovat drsnou krásu, která je v nich zachycena.

Vloni, někdy po 40. výročí se mi do rukou dostaly tyto hodinky – Prim Sport I. generace – po citlivé renovaci v továrně Elton Hodinářská a.s. v Novém Městě nad Metují. Napadlo mě fotografování hodinek spojit s výročím a zkusit vyjádřit poctu horolezcům, kteří při lavině zahynuli a zvlášť Vilému Heckelovi. Proto jsem jako pozadí několika fotografií hodinek využil jeho publikace. Jak moc se mi to povedlo nebo nepovedlo, posuďte, prosím, shovívavě sami.

A jak to souvisí s těmito hodinkami? Sice nevím, jestli je měl některý účastník expedice na ruce, pokoušel jsem se to zjistit, ale nepovedlo se mi to. Ale časově to vychází, někdo je mít mohl…

Autor textu a fotografií (s využitím díla Viléma Heckela): 🙂 kibi
Za zapůjčení děkuju ‚xjr1‘.

Album se zbytkem fotografií.

Stránky věnované památce a památníku Expedice Peru 1970.