Proč Bulova Accutron Astronaut?

Hodinky Accutron Astronaut jsem si vybral, protože jsem chtěl něco výjimečného. Již první pohled na tyto hodinky napovídá, že výjimečné jsou. Nejde jen o neobvyklý nadčasový vzhled, ale i o zajímavou technologii a neméně zajímavý příběh, o kterém jsem již psal v jiném článku.

Bulova Accutron Astronaut

Vzhled hodinek je skutečně nadčasový, přitom čistě funkční. Šedesátá léta jsou obecně považována za zlatou éru designu, ať už se jedná o cokoliv, a hodinky Accutron Astronaut v tomto směru netvoří žádnou výjimku. Mnohdy bývají označovány za jedno z vrcholných děl amerického průmyslového designu 60. let.

Technologie tzv. ladičkových hodinek je také velmi neobvyklá a ve své době představovala vrchol přesnosti u běžně dostupných hodinek. Nenajdeme zde klasickou hnací pružinu, ani setrvačku, věci tak důvěrně známé z hodinek mechanických. Hnací pružina je nahrazena baterií a místo setrvačky hodinky využívají jiný oscilátor – ladičku, podle které jsou obecně nazývány „ladičkové“. Na ramenech ladičky jsou cívky elektromagnetu, které po nabití elektrickým proudem ladičku rozkmitají, frekvence kmitání je 360Hz a je řízena bipolárním tranzistorem (údajně se jednalo o jedno z prvních využití bipolárního tranzistoru v praxi). Kmity ladičky jsou přenášeny na takzvané „index wheel“, které zastává obdobnou funkci jako krokové kolo hodinek mechanických a přenáší pohyb ladičky na ozubené soukolí, které obstarává pohyb ruček. Pro zájemce o detailnější popis funkce a historie ladičkových hodinek bych odkázal na skvělý článek Ing. Libora Hovorky, který je asi to nejlepší, co bylo v ČR o ladičkových hodinkách napsáno – ODKAZ

ladičkový strojek v hodinkách Prim

ladičkový strojek v hodinkách Prim

Příběh modelu Accutron Astronaut jsem z větší části popsal již v předešlém článku, takže asi není třeba rozepisovat se příliš obsáhle. Za zmínku stojí, že hodinky Accutron Astronaut (a celá technologie Accutron), byly hojně využívány v americkém vesmírném programu. Hodinky byly též přidělovány pilotům pokusných a špionážních letadel USAF. Údajně je nosili i bojoví piloti USAF (a námořního letectva) během války ve Vietnamu.

Samotný nákup těchto hodinek není nějak obtížný. V USA je jich stále celkem dostatek, a proto se dají například na eBay.com koupit v širokém cenovém rozpětí a v různém stavu. Tak jsem i já přišel ke svému kusu, ke kterému jsem později objednal ještě originální kovový náramek, který ovšem patří k jinému modelu hodinek Bulova Accutron, protože originální náramky patřící přímo k modelu Astronaut jsou vysoce ceněné a nedostatkové zboží.

Bulova Accutron Astronaut

Bulova Accutron Astronaut

Dojmy a denní nošení

Hodinky jako Bulova Accutron Astronaut většinou bývají pouze statickou součástí sbírky, což je škoda. Dle mého názoru neexistuje žádný důvod, proč by nemohly být v rozumné míře nošeny. Snad jen kontaktu s vodou bych se vyhýbal. Nabízí zajímavý vzhled, praktické funkce (možnost jednoduchého nastavení druhé časové zóny) a díky čistému designu ruček a číselníku se z nich pohodlně odečítá čas.

První věc, které si člověk všimne, je velikost hodinek. Průměr pouzdra resp. lunety, která je širší než pouzdro, je 38mm. Výška pouzdra přes nožičky na uchycení řemínku je jen nepatrně větší, protože nožičky jsou velmi krátké a půdorys hodinek přesahují jen velmi nepatrně. V současnosti, kdy se za základní velikost hodinek na denní nošení považují hodinky s velikostí pouzdra cca 40-42mm, se mohou Accutron Astronaut zdát leckomu malé, ale mě to vůbec nevadí, naopak, menší hodinky se nosí velmi pohodlně a na ruce nepřekáží.

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli. Luneta a horní strana pouzdra jsou leštěné a boky pouzdra jsou broušené. Kovový náramek je také leštěný a v kombinaci s leštěnou lunetou hodinek dotváří na ruce velmi zajímavý vzhled. Na lunetě najdeme černou barvou vyplněné číslice, které slouží pro určování času ve 24 hodinovém formátu pomocí GMT ručky. Luneta je otočná, bez aretace, aby jejím otáčením bylo možno nastavovat jinou časovou zónu bez toho, aby člověk musel nastavovat samotné ručky hodinek.

Číselník je čistý a funkční, přesto z hlediska designu velmi vydařený. Hodinové indexy jsou tvořeny nátěrem z nazelenalé luminiscenční barvy, indexy pro „hlavní“ hodiny jsou tvořeny obdélníky (12, 3, 6 a 9) a trojúhelníky (1, 2, 4, 5, 7, 8, 10 a 11). Dvanáct základních hodinových indexů doplňuje dalších dvanáct, které slouží pro indikaci času za pomoci GMT ručky, která oběhne číselník jedenkrát za 24 hodin. Ty jsou tvořeny tečkami, taktéž ze svítící barvy, které se nacházejí vždy mezi hlavními hodinovými indexy. Minutová a sekundová stupnice je vyřešena jednoduchými čárkami bílé barvy.

detail číselníku

detail číselníku

Ručky z nerezové ocele jsou čtyři. Poměrně silná hodinová a minutová ručka, sekundovka a GMT ručka, s trojúhelníkovým zakončením, která je svým tvarem velmi výrazně odlišena od ostatní ruček. Všechny jsou, včetně sekundovky, pokryty luminiscenční barvou, která zajišťuje plnou čitelnost číselníku a odečet hodin i ve tmě. Bohužel více než čtyřicet let stará luminiscenční barva nesvítí příliš výrazně, tedy na dnešní poměry (nátěry SuperLuminova apod.), ale hodinky jsou stále bez problémů čitelné i ve tmě. Seřizování hodinek se neprovádí klasicky korunkou z boku hodinek, kterou zde nenajdeme, ale prostřednictvím „klíčku“ (jak ho označuje Ing. Libor Hovorka ve svém článku). Tento „klíček“ má výklopnou páčku, která po vyklopení směrem od dýnka hodinek, umožňuje jeho otáčení. Po vyklopení páčky dochází k zastavení sekundové ručky (tzv. hacking), tuto funkci měly, s kalibrem 214, pouze hodinky Astronaut a Railroad Approved (určené pro zaměstnance amerických železnic), hodinky je tak možno seřídit na sekundu přesně vůči referenčnímu času. Umístění seřizování ruček na zadní straně hodinek se může zdát nepraktické, ale při výrobcem (v té době) deklarované přesnosti do 2s denně (tedy do minuty měsíčně) je jasné, že se nepočítalo s příliš častou potřebou hodinky seřizovat. Ze své vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že přesnost ladičkových hodinek je mnohdy mnohem lepší než deklarované 2s denně. Nikdy jsem je nemusel seřizovat častěji než jedenkrát za dva měsíce, kdy se odchylka vyšplhala maximálně na 30 sekund.

detail dýnka

detail dýnka

Ladičkové hodinky bývají někdy označovány jako přechodné, elektro-mechanické hodinky. Najdeme v nich jak klasická ozubená soukolí, která známe z hodinek mechanických, tak elektronický oscilátor a baterii, jako v hodinkách elektronických. Právě baterie jsou v zásadě jediná věc, která může hodinkám Accutron Astronaut působit problémy. Původní design strojku fungoval s nízko odběrovou baterií s napětím 1.35v, tyto baterie se ovšem už dlouho nevyrábějí. Musí se tedy nahrazovat bateriemi se standardním napětím 1.55v. Většina strojků s tímto rozdílem nemá problémy, ale u některých se může projevit vada anglicky zvaná „over-active movement“ tedy něco jako „hyperaktivní strojek“, hodinky tedy běží příliš rychle a může se poškodit jemné ozubení „index wheel“, které plní funkcí krokového kola. Naštěstí ve světě stále existují hodináři (možná spíše elektrotechnici), kteří si dokážou s tímto jevem poradit a hodinky upravit, aby mohly fungovat i s moderními bateriemi, pro které nejsou konstruovány. Moje hodinky tuto úpravy nepotřebovaly a fungují i s moderními bateriemi bez problémů. Moderní baterie přinášejí další problém a tím je jejich nízká výdrž. Nízko odběrové baterie s napětím 1.35v byly speciálně optimalizovány pro co nejdelší chod ladičkového strojku, kdežto baterie s napětím 1.55v se docela rychle unaví a málokdy vydrží celých 12 měsíců. Já měním baterii cca každých 8-10 měsíců, záleží na její kvalitě.

Bulova Accutron Astronaut

Bulova Accutron Astronaut

Základní popis hodinek bychom měli tedy za sebou a povíme si, jak to vlastně je s nošením takových hodinek. Úplně stejně jako s jinými. Nosí se normálně na levé nebo pravé ruce, jak je kdo zvyklý. Jen místo tikání si člověk může poslechnout tiché bzučení ladičky a taky sekundovka po číselníku pluje úplně plynule, a ne v drobných krůčcích jako sekundovka hodinek mechanických. Dobrá čitelnost číselníku a ruček zajišťuje rychlý odečet aktuálního času i při letmém pohledu. Funkce druhé časové zóny je velmi praktická, zvláštně pro lidi, kteří hodně cestují a musí tak sledovat čas ve více pásmech zároveň. Přesnost hodinek je naprosto vynikající. Quartzové hodinky jsou sice ještě přesnější, ale ladičky jsou přece jenom něco výjimečnějšího. Hodinky Accutron Astronaut nabízí velmi nadčasový vzhled a málokdo, kdo je nezná, by uhodl jejich stáří a dobu vzniku. Zvlášť na originálním kovovém náramku hodinky působí naprosto moderně. Dle mého názoru není na obtíž ani menší velikost. Nikde není napsáno, že nošení menších hodinek je zakázáno. Osobně si myslím, že menší hodinky jsou praktičtější.

Závěrečné shrnutí

Hodinky Bulova Accutron Astronaut by neměl přehlédnout nikdo, kdo touží obohatit svou sbírku něčím skutečně výjimečným za dobrou cenu. Ta se pohybuje od 300 až kolem 1000 dolarů (pomineme-li speciální modely ve zlatě, které jsou velmi vzácné a drahé), záleží na stavu a variantě. Výjimečnost těchto hodinek pramení z jejich inovativní technologie, nadčasového vzhledu a v neposlední řadě i z toho, že ladičkové hodinky už pár desítek let nikdo sériově nevyrábí a asi ani vyrábět nebude (firma Bulova nedávno uvedla limitovanou sérii hodinek s ladičkovým strojkem). Accutron Astronaut v perfektním stavu tedy mají jistý potenciál jako hodinky, jejichž cena by mohla výhledově stoupat. Cena těchto hodinek je z části tvořena jejich výraznou rolí (a jejich příběhem), kterou sehrály při americkém vesmírném programu a jejich oblíbeností mezi vojenskými letci ve Vietnamu. Zatím jsou stále dobře dostupné, takže není problém si nějaké koupit. Zároveň jsou to hodinky, které se dají používat k běžnému dennímu nošení a nejsou zásadnější problémy s jejich provozem a servisem, i když kvůli absenci náhradních dílů v ČR se většinou musí na větší servisní zákroky posílat do zahraničí. Mají sice nějaké drobné nedostatky (např. absence vodotěsnosti, sice mají těsnění a na zadní straně pouzdra je nápis“ water-resistant“, ale kdo by riskoval), ale ty jsou více než dostatečně vyváženy jejich přednostmi.

Bulova Accutron Astronaut

Bulova Accutron Astronaut

Hodinky vlastním už dva roky, občas je nosím a stále z nich mám radost. Rozhodně neplánuji, že bych se jich někdy zbavil, protože jsou skutečně skvělé!

Autor textu: Tadeáš Plachý
Autor fotografií: 🙂 kibi